Helderziende Paragnosten voor Spiritualiteit en Bewustwording

Wierook

Wierook heeft een lange geschiedenis van gebruik

Wierook is een stof die wordt verbrand om een geurige geur te produceren. In feite is het woord 'wierook' afgeleid van het Latijnse woord voor 'branden'.

Wierook bestaat al sinds de oudheid, het werd gebruikt in religieuze rituelen in het oude Egypte, Babylon en Griekenland. Door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag hebben mensen over de hele wereld om verschillende redenen wierook gebruikt, waaronder:
- onderdeel van verschillende religieuze praktijken.
- hulpmiddel om slechte of onaangename geuren tegen te gaan.
- manier om demonen of boze geesten af te weren.


Wierook branden

Photo by danielam on Pixabay (25-09-2023)Waar is wierook van gemaakt?

Wierook bestaat meestal uit een aromatisch materiaal dat een geur produceert en een brandbaar bindmateriaal dat het samenhoudt in een bepaalde vorm. De aromatische materialen die worden gebruikt voor het maken van wierook zijn meestal plantaardig en kunnen een verscheidenheid aan harsen, schors, zaden, wortels en bloemen bevatten.

De specifieke ingrediënten die bij wierook worden gebruikt, kunnen per regio en fabrikant verschillen. Enkele specifieke voorbeelden van aromatische ingrediënten die je misschien herkent zijn:
kaneel
wierook
muskus
mirre
patchoeli
sandelhout.


Het brandbare bindmateriaal in wierook ontbrand, waardoor de wierook kan branden en rook kan produceren. De gebruikte materialen variëren, maar kunnen bestanddelen omvatten zoals houtskool of houtpoeders.

In de 17e en 18e eeuw begonnen natuurlijke stoffen te worden vervangen door chemicaliën die in de parfumindustrie worden gebruikt, en deze trend in de richting van het gebruik van synthetische vervangingsmiddelen voor wierook gaat nog steeds door. Mijn advies is: als je wierook wil gebruiken kijk dan of het organische bestanddelen bevat, kruiden hebben wel zeker een effect op onze gemoedstoestand en gezondheid terwijl synthetische stoffen alleen maar een geur verspreiden!


Wierook branden

Wierook is er in verschillende vormen, waaronder:
wikkels
kegels
poeders
stokjes.


Om wierook te branden, ontsteek je het eerst voorzichtig. Als je bijvoorbeeld een wierookstokje wilt branden, gebruik je een aansteker of een lucifer om de punt aan te steken. Zodra de wierook is ontstoken, doof je vervolgens de vlam voorzichtig, meestal door hem uit te blazen. De wierook gloeit dan en begint geurende rook te produceren.

De brandtijd van wierook varieert per vorm. Een wierookstokje kan bijvoorbeeld tussen de 50 en 90 minuten duren. Als de wierook klaar is met branden, dooft hij vanzelf.

Wierook is natuurlijk een brandgevaar. Volgens sommige wierook fabrikanten moet je: Gebruik een wierookbrander of statief om wierook te branden. Dit zal helpen de brandende wierook en zijn as te bedwingen. Plaats wierookhouders op een brandwerend oppervlak. Laat brandende wierook nooit onbeheerd achter.

Biedt wierook branden voordelen voor de gezondheid?

Wierook wordt al eeuwen over de hele wereld gebruikt, maar heeft het voordelen voor de gezondheid of het welzijn? Er is beperkt onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen. Veel van de beschikbare onderzoeken richten zich op de wierook ingrediënten wierook en mirre.

Het branden van wierook wordt al lang geassocieerd met religieuze praktijken en meditatie. Maar heeft wierook eigenlijk een kalmerende of psychoactieve werking?

Eén studie uit 2008: Vertrouwde bron (PubMed Central - Highly respected database from the National Institutes of Health) in celculturen en muizen identificeerden een verbinding in wierookhars die een reactie kon veroorzaken vergelijkbaar met een antidepressivum. Bovendien werd een reactie op deze stof waargenomen in de gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met angst en depressie. Het activeerde ook receptoren geassocieerd met een gevoel van warmte.

Een onderzoek uit 2017 wees uit dat sommige verbindingen geïsoleerd uit wierook en mirre harsen een ontstekingsremmend effect hadden bij muizen. Onderzoekers isoleerden verschillende verbindingen uit de harsen en ontdekten dat sommige van hen in staat waren een ontstekingsreactie bij muizen te remmen, afhankelijk van de dosis.

Er moet echter worden opgemerkt dat de onderzoekers in deze studies werkten met verbindingen die zijn gezuiverd uit wierookhars. Verdere studies zullen nodig zijn om te bepalen of ze aanwezig zijn in wierook rook en of ze bij mensen dezelfde reactie oproepen.


Kan wierook rook schadelijk zijn voor je gezondheid?

Hoewel er enkele gegevens zijn die suggereren dat wierook ingrediënten mogelijke gezondheidsvoordelen kunnen hebben, hoe zit het met het tegenovergestelde? Kan het inademen van wierook rook schadelijk zijn?

Wierook rook bestaat uit verschillende componenten. Deze omvatten kleine deeltjes die worden gegenereerd door het branden van de wierook en een verscheidenheid aan gassen, waaronder koolmonoxide.

Verschillende onderzoeken hebben brandende wierook of het inademen van wierook rook gekoppeld aan verschillende schadelijke effecten. Enkele voorbeelden zijn:

Een studie uit 2008 - Van volwassenen in Singapore ontdekte dat langdurig branden van wierook gepaard ging met een verhoogd risico op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom longkanker.

Een studie uit 2009 - Van kinderen in Oman die wierook brandden, veroorzaakte piepende ademhaling bij astmatische kinderen. Wierook branden werd echter niet geassocieerd met een verhoogde prevalentie van astma. Wierook veroorzaakt geen astma maar kan een aanval veroorzaken.

Een onderzoek uit 2015 wees uit dat componenten in wierook rook in lagere concentraties giftig waren voor gekweekte cellen dan sigarettenrook. Opgemerkt moet worden dat in dit onderzoek alleen de rook van vier wierookstokjes en één sigaret werd beoordeeld.

Een onderzoek uit 2017 bij Chinese volwassenen hebben aanwijzingen gevonden dat wierook branden een rol kan spelen bij een verhoogd risico op hoge bloeddruk.


Wierook bestaat al lang en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder religieuze gebruiken, het neutraliseren van vieze geuren en gerief. Een verscheidenheid aan stoffen, meestal plantaardig, geeft wierook zijn geur.

Hoewel wierook al eeuwen bestaat, is de informatie over de gezondheidseffecten gemengd. Sommige onderzoeken wijzen op mogelijke antidepressiva en ontstekingsremmende effecten van wierook componenten. Andere studies vonden associaties tussen wierook branden en negatieve gezondheidseffecten, zoals kanker.

Als je ervoor kiest om wierook te branden, moet je dit veilig doen om brandgevaar te minimaliseren.


Geschiedenis van wierook

Wierook, korrels van harsen (soms gemengd met kruiden) die branden met een geurige geur, veel gebruikt als een offergave. Het wordt meestal besprenkeld op brandende houtskool in een wierookvat.

Wierookdragende bomen werden geïmporteerd uit de Arabische en Somalische kusten in het oude Egypte, waar wierook prominent aanwezig was in religieuze rituelen, bijvoorbeeld in de dagelijkse liturgie vóór het cultusbeeld van de zonnegod Amon-Re en in de dodelijke riten, men dacht toen dat de zielen van de doden in de vlam opstegen naar de hemel.

Wierook werd gebruikt om onaangename geuren tegen te gaan en demonen weg te jagen, hiermee werd de aanwezigheid van de goden opgeroepen (geur is een goddelijke eigenschap) om hen te bevredigen.

De Babyloniërs gebruikten het veelvuldig terwijl ze gebed of waarzeggende orakels aanboden. Het werd vóór de Babylonische ballingschap (586–538 v.Chr.) in Israël geïmporteerd en kreeg wonderbaarlijke krachten; later, in de 5e eeuw voor Christus, werden altaren apart gezet voor wierookoffers. Wierook speelt echter geen rol meer in de joodse liturgie.

Hindoes, vooral de Śaiva's, gebruiken wierook voor rituele en huiselijke offers, evenals boeddhisten, die het verbranden op festivals en inwijdingen, evenals op dagelijkse riten. In China werd wierook verbrand tijdens feesten en optochten om voorouders en huisgoden te eren, en in Japan werd het opgenomen in het Shintō-ritueel.

In Griekenland vanaf de 8e eeuw v.Chr. Werden bossen en harsen verbrand als een oblatie en ter bescherming tegen demonen, een praktijk die door de Orphics werd aangenomen. In Rome werden geurige bossen vervangen door geïmporteerde wierook dragende bomen, wierook werd belangrijk in openbare en privé-offers en in de cultus van de keizer.

In de 4e eeuw na Christus begon de vroegchristelijke kerk wierook te gebruiken in eucharistische ceremoniën, om het opstijgen van de gebeden van de gelovigen en de verdiensten van de heiligen te symboliseren. Tot de Europese middeleeuwen was het gebruik ervan in het Westen meer terughoudend dan in het Oosten. Na de Reformatie werd wierook sporadisch in de kerk van Engeland gebruikt totdat het onder invloed van de Oxford beweging in de 19e eeuw op grote schaal werd gerestaureerd. Elders in zowel het oosterse als het westerse katholieke christendom is het gebruik ervan tijdens goddelijke aanbidding en tijdens processies continu geweest.

Historisch gezien waren de belangrijkste stoffen die als wierook werden gebruikt harsen als wierook en mirre, samen met aromatisch hout en schors, zaden, wortels en bloemen. De wierook die de oude Israëlieten in hun liturgie gebruikten, was een mengsel van wierook, storax, onycha en galbanum, waaraan zout als conserveermiddel was toegevoegd.Quote van de dag

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De Wet van Aantrekking

Trek eens een Tarot dagkaart

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op:

Wierook

Wierook heeft een lange geschiedenis van gebruik

Wierook is een stof die wordt verbrand om een geurige geur te produceren. In feite is het woord 'wierook' afgeleid van het Latijnse woord voor 'branden'.

Wierook bestaat al sinds de oudheid, het werd gebruikt in religieuze rituelen in het oude Egypte, Babylon en Griekenland. Door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag hebben mensen over de hele wereld om verschillende redenen wierook gebruikt, waaronder:
- onderdeel van verschillende religieuze praktijken.
- hulpmiddel om slechte of onaangename geuren tegen te gaan.
- manier om demonen of boze geesten af te weren.


Wierook branden

Photo by danielam on Pixabay (25-09-2023)Waar is wierook van gemaakt?

Wierook bestaat meestal uit een aromatisch materiaal dat een geur produceert en een brandbaar bindmateriaal dat het samenhoudt in een bepaalde vorm. De aromatische materialen die worden gebruikt voor het maken van wierook zijn meestal plantaardig en kunnen een verscheidenheid aan harsen, schors, zaden, wortels en bloemen bevatten.

De specifieke ingrediënten die bij wierook worden gebruikt, kunnen per regio en fabrikant verschillen. Enkele specifieke voorbeelden van aromatische ingrediënten die je misschien herkent zijn:
kaneel
wierook
muskus
mirre
patchoeli
sandelhout.


Het brandbare bindmateriaal in wierook ontbrand, waardoor de wierook kan branden en rook kan produceren. De gebruikte materialen variëren, maar kunnen bestanddelen omvatten zoals houtskool of houtpoeders.

In de 17e en 18e eeuw begonnen natuurlijke stoffen te worden vervangen door chemicaliën die in de parfumindustrie worden gebruikt, en deze trend in de richting van het gebruik van synthetische vervangingsmiddelen voor wierook gaat nog steeds door. Mijn advies is: als je wierook wil gebruiken kijk dan of het organische bestanddelen bevat, kruiden hebben wel zeker een effect op onze gemoedstoestand en gezondheid terwijl synthetische stoffen alleen maar een geur verspreiden!


Wierook branden

Wierook is er in verschillende vormen, waaronder:
wikkels
kegels
poeders
stokjes.


Om wierook te branden, ontsteek je het eerst voorzichtig. Als je bijvoorbeeld een wierookstokje wilt branden, gebruik je een aansteker of een lucifer om de punt aan te steken. Zodra de wierook is ontstoken, doof je vervolgens de vlam voorzichtig, meestal door hem uit te blazen. De wierook gloeit dan en begint geurende rook te produceren.

De brandtijd van wierook varieert per vorm. Een wierookstokje kan bijvoorbeeld tussen de 50 en 90 minuten duren. Als de wierook klaar is met branden, dooft hij vanzelf.

Wierook is natuurlijk een brandgevaar. Volgens sommige wierook fabrikanten moet je: Gebruik een wierookbrander of statief om wierook te branden. Dit zal helpen de brandende wierook en zijn as te bedwingen. Plaats wierookhouders op een brandwerend oppervlak. Laat brandende wierook nooit onbeheerd achter.

Biedt wierook branden voordelen voor de gezondheid?

Wierook wordt al eeuwen over de hele wereld gebruikt, maar heeft het voordelen voor de gezondheid of het welzijn? Er is beperkt onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen. Veel van de beschikbare onderzoeken richten zich op de wierook ingrediënten wierook en mirre.

Het branden van wierook wordt al lang geassocieerd met religieuze praktijken en meditatie. Maar heeft wierook eigenlijk een kalmerende of psychoactieve werking?

Eén studie uit 2008: Vertrouwde bron (PubMed Central - Highly respected database from the National Institutes of Health) in celculturen en muizen identificeerden een verbinding in wierookhars die een reactie kon veroorzaken vergelijkbaar met een antidepressivum. Bovendien werd een reactie op deze stof waargenomen in de gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met angst en depressie. Het activeerde ook receptoren geassocieerd met een gevoel van warmte.

Een onderzoek uit 2017 wees uit dat sommige verbindingen geïsoleerd uit wierook en mirre harsen een ontstekingsremmend effect hadden bij muizen. Onderzoekers isoleerden verschillende verbindingen uit de harsen en ontdekten dat sommige van hen in staat waren een ontstekingsreactie bij muizen te remmen, afhankelijk van de dosis.

Er moet echter worden opgemerkt dat de onderzoekers in deze studies werkten met verbindingen die zijn gezuiverd uit wierookhars. Verdere studies zullen nodig zijn om te bepalen of ze aanwezig zijn in wierook rook en of ze bij mensen dezelfde reactie oproepen.


Kan wierook rook schadelijk zijn voor je gezondheid?

Hoewel er enkele gegevens zijn die suggereren dat wierook ingrediënten mogelijke gezondheidsvoordelen kunnen hebben, hoe zit het met het tegenovergestelde? Kan het inademen van wierook rook schadelijk zijn?

Wierook rook bestaat uit verschillende componenten. Deze omvatten kleine deeltjes die worden gegenereerd door het branden van de wierook en een verscheidenheid aan gassen, waaronder koolmonoxide.

Verschillende onderzoeken hebben brandende wierook of het inademen van wierook rook gekoppeld aan verschillende schadelijke effecten. Enkele voorbeelden zijn:

Een studie uit 2008 - Van volwassenen in Singapore ontdekte dat langdurig branden van wierook gepaard ging met een verhoogd risico op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom longkanker.

Een studie uit 2009 - Van kinderen in Oman die wierook brandden, veroorzaakte piepende ademhaling bij astmatische kinderen. Wierook branden werd echter niet geassocieerd met een verhoogde prevalentie van astma. Wierook veroorzaakt geen astma maar kan een aanval veroorzaken.

Een onderzoek uit 2015 wees uit dat componenten in wierook rook in lagere concentraties giftig waren voor gekweekte cellen dan sigarettenrook. Opgemerkt moet worden dat in dit onderzoek alleen de rook van vier wierookstokjes en één sigaret werd beoordeeld.

Een onderzoek uit 2017 bij Chinese volwassenen hebben aanwijzingen gevonden dat wierook branden een rol kan spelen bij een verhoogd risico op hoge bloeddruk.


Wierook bestaat al lang en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder religieuze gebruiken, het neutraliseren van vieze geuren en gerief. Een verscheidenheid aan stoffen, meestal plantaardig, geeft wierook zijn geur.

Hoewel wierook al eeuwen bestaat, is de informatie over de gezondheidseffecten gemengd. Sommige onderzoeken wijzen op mogelijke antidepressiva en ontstekingsremmende effecten van wierook componenten. Andere studies vonden associaties tussen wierook branden en negatieve gezondheidseffecten, zoals kanker.

Als je ervoor kiest om wierook te branden, moet je dit veilig doen om brandgevaar te minimaliseren.


Geschiedenis van wierook

Wierook, korrels van harsen (soms gemengd met kruiden) die branden met een geurige geur, veel gebruikt als een offergave. Het wordt meestal besprenkeld op brandende houtskool in een wierookvat.

Wierookdragende bomen werden geïmporteerd uit de Arabische en Somalische kusten in het oude Egypte, waar wierook prominent aanwezig was in religieuze rituelen, bijvoorbeeld in de dagelijkse liturgie vóór het cultusbeeld van de zonnegod Amon-Re en in de dodelijke riten, men dacht toen dat de zielen van de doden in de vlam opstegen naar de hemel.

Wierook werd gebruikt om onaangename geuren tegen te gaan en demonen weg te jagen, hiermee werd de aanwezigheid van de goden opgeroepen (geur is een goddelijke eigenschap) om hen te bevredigen.

De Babyloniërs gebruikten het veelvuldig terwijl ze gebed of waarzeggende orakels aanboden. Het werd vóór de Babylonische ballingschap (586–538 v.Chr.) in Israël geïmporteerd en kreeg wonderbaarlijke krachten; later, in de 5e eeuw voor Christus, werden altaren apart gezet voor wierookoffers. Wierook speelt echter geen rol meer in de joodse liturgie.

Hindoes, vooral de Śaiva's, gebruiken wierook voor rituele en huiselijke offers, evenals boeddhisten, die het verbranden op festivals en inwijdingen, evenals op dagelijkse riten. In China werd wierook verbrand tijdens feesten en optochten om voorouders en huisgoden te eren, en in Japan werd het opgenomen in het Shintō-ritueel.

In Griekenland vanaf de 8e eeuw v.Chr. Werden bossen en harsen verbrand als een oblatie en ter bescherming tegen demonen, een praktijk die door de Orphics werd aangenomen. In Rome werden geurige bossen vervangen door geïmporteerde wierook dragende bomen, wierook werd belangrijk in openbare en privé-offers en in de cultus van de keizer.

In de 4e eeuw na Christus begon de vroegchristelijke kerk wierook te gebruiken in eucharistische ceremoniën, om het opstijgen van de gebeden van de gelovigen en de verdiensten van de heiligen te symboliseren. Tot de Europese middeleeuwen was het gebruik ervan in het Westen meer terughoudend dan in het Oosten. Na de Reformatie werd wierook sporadisch in de kerk van Engeland gebruikt totdat het onder invloed van de Oxford beweging in de 19e eeuw op grote schaal werd gerestaureerd. Elders in zowel het oosterse als het westerse katholieke christendom is het gebruik ervan tijdens goddelijke aanbidding en tijdens processies continu geweest.

Historisch gezien waren de belangrijkste stoffen die als wierook werden gebruikt harsen als wierook en mirre, samen met aromatisch hout en schors, zaden, wortels en bloemen. De wierook die de oude Israëlieten in hun liturgie gebruikten, was een mengsel van wierook, storax, onycha en galbanum, waaraan zout als conserveermiddel was toegevoegd.Quote van de dag

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Boven je emoties uitstijgen

Trek eens een Zigeuner dagkaart

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op:

Wierook

Wierook heeft een lange geschiedenis van gebruik

Wierook is een stof die wordt verbrand om een geurige geur te produceren. In feite is het woord 'wierook' afgeleid van het Latijnse woord voor 'branden'.

Wierook bestaat al sinds de oudheid, het werd gebruikt in religieuze rituelen in het oude Egypte, Babylon en Griekenland. Door de eeuwen heen en tot op de dag van vandaag hebben mensen over de hele wereld om verschillende redenen wierook gebruikt, waaronder:
- onderdeel van verschillende religieuze praktijken.
- hulpmiddel om slechte of onaangename geuren tegen te gaan.
- manier om demonen of boze geesten af te weren.


Wierook branden

Photo by danielam on Pixabay (25-09-2023)Waar is wierook van gemaakt?

Wierook bestaat meestal uit een aromatisch materiaal dat een geur produceert en een brandbaar bindmateriaal dat het samenhoudt in een bepaalde vorm. De aromatische materialen die worden gebruikt voor het maken van wierook zijn meestal plantaardig en kunnen een verscheidenheid aan harsen, schors, zaden, wortels en bloemen bevatten.

De specifieke ingrediënten die bij wierook worden gebruikt, kunnen per regio en fabrikant verschillen. Enkele specifieke voorbeelden van aromatische ingrediënten die je misschien herkent zijn:
kaneel
wierook
muskus
mirre
patchoeli
sandelhout.


Het brandbare bindmateriaal in wierook ontbrand, waardoor de wierook kan branden en rook kan produceren. De gebruikte materialen variëren, maar kunnen bestanddelen omvatten zoals houtskool of houtpoeders.

In de 17e en 18e eeuw begonnen natuurlijke stoffen te worden vervangen door chemicaliën die in de parfumindustrie worden gebruikt, en deze trend in de richting van het gebruik van synthetische vervangingsmiddelen voor wierook gaat nog steeds door. Mijn advies is: als je wierook wil gebruiken kijk dan of het organische bestanddelen bevat, kruiden hebben wel zeker een effect op onze gemoedstoestand en gezondheid terwijl synthetische stoffen alleen maar een geur verspreiden!


Wierook branden

Wierook is er in verschillende vormen, waaronder:
wikkels
kegels
poeders
stokjes.


Om wierook te branden, ontsteek je het eerst voorzichtig. Als je bijvoorbeeld een wierookstokje wilt branden, gebruik je een aansteker of een lucifer om de punt aan te steken. Zodra de wierook is ontstoken, doof je vervolgens de vlam voorzichtig, meestal door hem uit te blazen. De wierook gloeit dan en begint geurende rook te produceren.

De brandtijd van wierook varieert per vorm. Een wierookstokje kan bijvoorbeeld tussen de 50 en 90 minuten duren. Als de wierook klaar is met branden, dooft hij vanzelf.

Wierook is natuurlijk een brandgevaar. Volgens sommige wierook fabrikanten moet je: Gebruik een wierookbrander of statief om wierook te branden. Dit zal helpen de brandende wierook en zijn as te bedwingen. Plaats wierookhouders op een brandwerend oppervlak. Laat brandende wierook nooit onbeheerd achter.

Biedt wierook branden voordelen voor de gezondheid?

Wierook wordt al eeuwen over de hele wereld gebruikt, maar heeft het voordelen voor de gezondheid of het welzijn? Er is beperkt onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen. Veel van de beschikbare onderzoeken richten zich op de wierook ingrediënten wierook en mirre.

Het branden van wierook wordt al lang geassocieerd met religieuze praktijken en meditatie. Maar heeft wierook eigenlijk een kalmerende of psychoactieve werking?

Eén studie uit 2008: Vertrouwde bron (PubMed Central - Highly respected database from the National Institutes of Health) in celculturen en muizen identificeerden een verbinding in wierookhars die een reactie kon veroorzaken vergelijkbaar met een antidepressivum. Bovendien werd een reactie op deze stof waargenomen in de gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met angst en depressie. Het activeerde ook receptoren geassocieerd met een gevoel van warmte.

Een onderzoek uit 2017 wees uit dat sommige verbindingen geïsoleerd uit wierook en mirre harsen een ontstekingsremmend effect hadden bij muizen. Onderzoekers isoleerden verschillende verbindingen uit de harsen en ontdekten dat sommige van hen in staat waren een ontstekingsreactie bij muizen te remmen, afhankelijk van de dosis.

Er moet echter worden opgemerkt dat de onderzoekers in deze studies werkten met verbindingen die zijn gezuiverd uit wierookhars. Verdere studies zullen nodig zijn om te bepalen of ze aanwezig zijn in wierook rook en of ze bij mensen dezelfde reactie oproepen.


Kan wierook rook schadelijk zijn voor je gezondheid?

Hoewel er enkele gegevens zijn die suggereren dat wierook ingrediënten mogelijke gezondheidsvoordelen kunnen hebben, hoe zit het met het tegenovergestelde? Kan het inademen van wierook rook schadelijk zijn?

Wierook rook bestaat uit verschillende componenten. Deze omvatten kleine deeltjes die worden gegenereerd door het branden van de wierook en een verscheidenheid aan gassen, waaronder koolmonoxide.

Verschillende onderzoeken hebben brandende wierook of het inademen van wierook rook gekoppeld aan verschillende schadelijke effecten. Enkele voorbeelden zijn:

Een studie uit 2008 - Van volwassenen in Singapore ontdekte dat langdurig branden van wierook gepaard ging met een verhoogd risico op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom longkanker.

Een studie uit 2009 - Van kinderen in Oman die wierook brandden, veroorzaakte piepende ademhaling bij astmatische kinderen. Wierook branden werd echter niet geassocieerd met een verhoogde prevalentie van astma. Wierook veroorzaakt geen astma maar kan een aanval veroorzaken.

Een onderzoek uit 2015 wees uit dat componenten in wierook rook in lagere concentraties giftig waren voor gekweekte cellen dan sigarettenrook. Opgemerkt moet worden dat in dit onderzoek alleen de rook van vier wierookstokjes en één sigaret werd beoordeeld.

Een onderzoek uit 2017 bij Chinese volwassenen hebben aanwijzingen gevonden dat wierook branden een rol kan spelen bij een verhoogd risico op hoge bloeddruk.


Wierook bestaat al lang en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder religieuze gebruiken, het neutraliseren van vieze geuren en gerief. Een verscheidenheid aan stoffen, meestal plantaardig, geeft wierook zijn geur.

Hoewel wierook al eeuwen bestaat, is de informatie over de gezondheidseffecten gemengd. Sommige onderzoeken wijzen op mogelijke antidepressiva en ontstekingsremmende effecten van wierook componenten. Andere studies vonden associaties tussen wierook branden en negatieve gezondheidseffecten, zoals kanker.

Als je ervoor kiest om wierook te branden, moet je dit veilig doen om brandgevaar te minimaliseren.


Geschiedenis van wierook

Wierook, korrels van harsen (soms gemengd met kruiden) die branden met een geurige geur, veel gebruikt als een offergave. Het wordt meestal besprenkeld op brandende houtskool in een wierookvat.

Wierookdragende bomen werden geïmporteerd uit de Arabische en Somalische kusten in het oude Egypte, waar wierook prominent aanwezig was in religieuze rituelen, bijvoorbeeld in de dagelijkse liturgie vóór het cultusbeeld van de zonnegod Amon-Re en in de dodelijke riten, men dacht toen dat de zielen van de doden in de vlam opstegen naar de hemel.

Wierook werd gebruikt om onaangename geuren tegen te gaan en demonen weg te jagen, hiermee werd de aanwezigheid van de goden opgeroepen (geur is een goddelijke eigenschap) om hen te bevredigen.

De Babyloniërs gebruikten het veelvuldig terwijl ze gebed of waarzeggende orakels aanboden. Het werd vóór de Babylonische ballingschap (586–538 v.Chr.) in Israël geïmporteerd en kreeg wonderbaarlijke krachten; later, in de 5e eeuw voor Christus, werden altaren apart gezet voor wierookoffers. Wierook speelt echter geen rol meer in de joodse liturgie.

Hindoes, vooral de Śaiva's, gebruiken wierook voor rituele en huiselijke offers, evenals boeddhisten, die het verbranden op festivals en inwijdingen, evenals op dagelijkse riten. In China werd wierook verbrand tijdens feesten en optochten om voorouders en huisgoden te eren, en in Japan werd het opgenomen in het Shintō-ritueel.

In Griekenland vanaf de 8e eeuw v.Chr. Werden bossen en harsen verbrand als een oblatie en ter bescherming tegen demonen, een praktijk die door de Orphics werd aangenomen. In Rome werden geurige bossen vervangen door geïmporteerde wierook dragende bomen, wierook werd belangrijk in openbare en privé-offers en in de cultus van de keizer.

In de 4e eeuw na Christus begon de vroegchristelijke kerk wierook te gebruiken in eucharistische ceremoniën, om het opstijgen van de gebeden van de gelovigen en de verdiensten van de heiligen te symboliseren. Tot de Europese middeleeuwen was het gebruik ervan in het Westen meer terughoudend dan in het Oosten. Na de Reformatie werd wierook sporadisch in de kerk van Engeland gebruikt totdat het onder invloed van de Oxford beweging in de 19e eeuw op grote schaal werd gerestaureerd. Elders in zowel het oosterse als het westerse katholieke christendom is het gebruik ervan tijdens goddelijke aanbidding en tijdens processies continu geweest.

Historisch gezien waren de belangrijkste stoffen die als wierook werden gebruikt harsen als wierook en mirre, samen met aromatisch hout en schors, zaden, wortels en bloemen. De wierook die de oude Israëlieten in hun liturgie gebruikten, was een mengsel van wierook, storax, onycha en galbanum, waaraan zout als conserveermiddel was toegevoegd.Quote van de dag

Spiritchat

Eigenwaarde

Trek eens een Godinnen dagkaart

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op: