Helderziende Paragnosten voor Spiritualiteit en Bewustwording

Zelfbewustzijn - 10 manieren om het zelfbewustzijn in een onbewuste wereld te vergroten

Zelfbewustzijn is zo'n mooie manier om te leven

Zelfbewustzijn is voor velen van ons als een mythische eenhoorn. Soms vangen we er vluchtige glimpjes van op. Maar zodra we het hebben gezien, verdwijnt het in het niets.

Wat is deze mysterieuze eigenschap die we denken te bezitten, maar eigenlijk zelden doen? Het allerbelangrijkste: WAAROM is zelfbewustzijn zo belangrijk?

Zelfbewustzijn is een essentieel onderdeel van de spirituele reis. In feite is er zonder deze fundamentele kwaliteit geen hoop op spirituele of psychologische groei. Zelfbewustzijn is de allereerste opstap naar een groter bewustzijn en ervaringen zoals:


Zelfbewustzijn

Photo by Elisa Photography on Unsplash (25-08-2023)Wat is zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is het vermogen om naar binnen te kijken en je bewust te zijn van je eigen gedachten, gevoelens, impulsen, fysieke sensaties en gedragingen. Op een basisniveau is zelfbewustzijn het vermogen om aandacht te schenken aan wie je bent en wat je drijft. Op complexere niveaus houdt zelfbewustzijn in dat je inzicht krijgt in je diepere overtuigingen, innerlijke wonden, mentale en emotionele verdedigingsmechanismen en onderdrukt onbewust materiaal - ook wel bekend als zelfinzicht.

Dus wat is het verschil tussen zelfinzicht en zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is simpelweg het herkennen van je innerlijke landschap. Aan de andere kant is zelfinzicht dat zelfbewustzijn gebruiken om iets over jezelf te achterhalen. Zie je het subtiele verschil?

Hoe zit het met zelfbewustzijn en bewustzijn, zijn ze hetzelfde? Nee, dat zijn ze niet. Het verschil tussen mensen en de meeste dieren is dat mensen zowel zelfbewustzijn als bewustzijn bezitten, terwijl de meeste dieren alleen instinctief bewustzijn bezitten. Volgens een artikel van Scientific American: "Bewustzijn is bewustzijn van iemands lichaam en zijn omgeving; zelfbewustzijn is erkenning van dat bewustzijn." Met andere woorden, bewustzijn is een externe focus, terwijl zelfbewustzijn een interne focus is.


Voorbeelden van zelfbewustzijn

Intellectueel begrip van zelfbewustzijn is allemaal goed en wel. Maar laten we naar het volgende niveau gaan. Hoe ziet zelfbewustzijn er eigenlijk uit in actie? Hier zijn enkele voorbeelden van zelfbewustzijn:

Jannie raakt steeds weer in giftige relaties met mannen die niet beschikbaar zijn. Eindelijk, na haar vijfde mislukte relatie, heeft ze een openbaring: "een of ander niet-genezen deel van mij trekt deze mannen naar mijn leven." Ze heeft een moment van zelfbewustzijn meegemaakt.

David heeft een gewichtsprobleem dat diabetes heeft veroorzaakt. Nadat hij elke dag terugkomt van zijn werk, krijgt hij een enorme eetbui. Plots, terwijl hij een jammy-doughnut in zijn mond propt, realiseert hij zich: "Ik eet altijd eetbuien nadat ik terugkom van mijn werk. Werk moet me echt gestrest maken." Hij heeft een moment van zelfbewustzijn gehad.

Ami heeft moeite om oprechte contacten met anderen te leggen - ze is ook verslaafd aan praten over mensen achter hun rug om. Midden in een gesprek met haar no-nonsense werkpartner vallen de gesprekken stil. "Waarom roddel je altijd over andere mensen, Ami?" Plots gaat er een gloeilamp af in Ami's hoofd en ze beseft waarom ze geen echte vrienden kan maken. Ze is tijdelijk zelfbewust geworden.

Daan kan zijn schoonvader niet uitstaan, maar hij is zich er niet van bewust. Zijn vrouw wil dat hij met haar familie naar een chique diner gaat, maar hij weigert onvermurwbaar. "Je gaat niet !? Ik kan dit niet geloven!" schreeuwt Daans vrouw terwijl ze naar buiten stormt en de deur dichtslaat. Daan staat daar stil en realiseert zich plotseling hoeveel hij een hekel heeft aan de vader van zijn vrouw. Hij heeft een vonk van zelfbewustzijn gehad.

Een paar andere voorbeelden van zelfbewustzijn zijn:


Waarom is zelfbewustzijn belangrijk?

Het ontwikkelen van zelfbewustzijn is zo belangrijk omdat we zonder dit gemakkelijk jarenlang, zelfs een heel leven lang vast kunnen komen te zitten in giftige patronen (zoals veel mensen doen). Zelfbewustzijn is de basis van alle emotionele, psychologische en spirituele groei. Een gebrek aan zelfbewustzijn leidt tot een niet-authentiek en chaotisch leven dat wordt aangedreven door ongetemde impulsen, onbewuste gewoonten en onbetwiste overtuigingen. Simpel gezegd: zelfbewustzijn is zo belangrijk omdat we anders zelfvernietigend worden.

Hoe vaak ben je mensen tegengekomen die dezelfde fouten maken, keer op keer?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Hoe vaak heb je mensen zien gedijen op drama en zelfdestructief gedrag?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Hoe zit het met degenen die anderen onuitsprekelijk geweld aandoen?:
Deze mensen hebben ook geen zelfbewustzijn.

Hoe zit het met degenen die het grootste deel van hun leven in saaie, stagnerende en zinloze routines leven?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Begrijp je de drijfkracht?

Elk menselijk probleem zal herleid kunnen worden tot een gebrek aan zelfbewustzijn.

Het is behoorlijk tragisch.
MAAR er is hoop - en dat is om van zelfbewustzijn een persoonlijke missie te maken. Wanneer je een model van zelfbewustzijn wordt, zullen anderen om je heen ook positief worden beïnvloed. Wees de verandering die je in de wereld wilt zien (ik weet dat het een cliché is, maar het is een echte leidraad). Zelfbewust worden is het belangrijkste dat je kunt doen om grote veranderingen in je leven te maken.


Waarom is het zo moeilijk om zelfbewust te zijn?

Het ego (de identiteit of het gevoel van eigenwaarde dat je bij je draagt) is een lastige kleine donder. Om een beeld van zichzelf te behouden, moet het alles ondersteunen en verdedigen dat zijn bestaan uitdaagt. Het is onvermijdelijk dat deze behoefte om 'het beeld hoog te houden' een heleboel sluw zelfbedrog, verzet, subversiviteit en zelfs een flagrante vermijding van de werkelijkheid met zich meebrengt.

We moeten echter ook dankbaar zijn voor ons ego. Zonder een ego, of een apart zelfgevoel, zouden we niet in staat zijn ons te onderscheiden van de tegemoetkomende vrachtwagen die op ons afrijdt. Het bezitten van een ego is een overlevingsmechanisme dat ons helpt te bepalen wat van ons is ten opzichte van anderen - we hebben het absoluut nodig om te overleven.

Maar er is een enorm nadeel aan het hebben van een ego. Het ego staat lijnrecht tegenover zelfbewustzijn omdat zelfbewustzijn het masker van het ego uitdaagt, provoceert en soms zelfs verbrijzelt. Hieronder een paar voorbeelden van waarom:

Voorbeeld 1: Je hebt voor de vijftigste keer die week ruzie met je partner. In een vlaag van woede sla je je vuist tegen de muur. "Waarom heb je dat verdomme gedaan, psychopaat!?!" schreeuwt je partner. "Ik ben geen psycho! Ik wilde me vuist door die muur rammen! Ik ben volledig goed!"

Nadat je partner de relatie heeft beëindigd, realiseer je je plotseling dat je je problemen al die tijd op haar had geprojecteerd. Je ontdekt hoezeer je een boze klootzak bent en beseft dat je de schuld hebt van de verbroken relatie. Auch. Die steek van zelfbewustzijn doet verschrikkelijk pijn.

Voorbeeld 2: Nadat je door je social media-stream hebt gescrolld, begin je je depressief en ontoereikend te voelen. Alle anderen lijken een beter en spannender leven te hebben dan jij. Je voelt je de hele dag een complete verliezer. Plots heb je een gloeilampmoment: je voelt je zo vreselijk omdat je een laag zelfbeeld hebt. Meteen geeft de gedachte aan een lage eigenwaarde je het gevoel dat je nog meer een verliezer bent, dus onderdruk je en negeer je het inzicht.

De volgende reden waarom zelfbewustzijn zo moeilijk is, is letterlijk dat het in ons is geprogrammeerd om de meeste dingen op de automatische piloot te doen. We werken ongeveer 50% van de tijd op de automatische piloot. Kun je je voorstellen hoe moeilijk het leven zou zijn als je eraan zou moeten denken om te ademen, op je hoofd te krabben, te lopen, met je ogen te knipperen, auto te rijden, je telefoon te gebruiken, te spreken, enzovoort?

Het meeste van wat we doen, is om een goede reden op de automatische piloot: het is een veel efficiëntere manier van leven! We zijn geëvolueerd om geweldig tijd- en energiezuinige wezens te worden. Om energie te behouden en te overleven, moeten we leren hoe we dingen snel kunnen doen. Helaas betekent dat dat een groot percentage van ons leven in robotmodus geleefd kan worden. Daarom is zelfbewustzijn zo moeilijk omdat onze biologische programmering het voor ons moeilijk maakt om opmerkzaam te zijn.

Dus waarom, vraag je je misschien af, zouden we zelfs de moeite moeten nemen om zelfbewustzijn te ontwikkelen als onze psychologie en biologie ons tegen lijken te werken? Het antwoord is dat we gelukkig zoveel meer zijn dan onze geest en ons lichaam - we hebben ook een hart en ziel - en het zijn de emotionele en transpersoonlijke elementen van ons wezen die ons naar zelfbewustzijn drijven. Niet alleen dat, maar door zelfbewust te worden verandert letterlijk elk aspect van ons leven ten goede.


Voordelen van zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn ontwikkelen is een van de beste paden die je ooit in dit leven kunt nemen. Hier zijn enkele van de vele voordelen van zelfbewustzijn die er zijn:


Tekenen dat je geen zelfbewustzijn hebt

Ben je een zelfbewust persoon? Denk even na over deze vraag. Hoe bewust ben je werkelijk van de vele gedachten, gevoelens en gedragingen die je gedurende de dag vertoont? Als je de neiging hebt om één van de volgende dingen te doen, heb je geen zelfbewustzijn:


10 zelfbewustzijnsactiviteiten voor spirituele zoekers

Zelfbewustzijn ontwikkelen is de basis van alle belangrijke levensveranderingen en diep innerlijk werk. Hoe zelfbewuster we zijn, hoe meer we onszelf kunnen begrijpen, accepteren en liefhebben. En hoe meer we van onszelf houden, hoe meer we van anderen kunnen houden. Kun je zien hoe dit allemaal is verbonden?

Neem de volgende lijst met activiteiten voor zelfbewustzijn door en kies een oefening die bij jou past. Probeer het een week uit en kijk hoe je je voelt. Herhaal dan het proces!


1. Stem af op je lichaam

Je lichaam is een van de meest directe manieren om contact te maken met je emoties. Als je de neiging hebt om te veel in je hoofd te verdwalen, oefen dan met het scannen van je lichaam. Zoek naar spanningsgebieden of ongemak en vraag: "Wat gebeurt hier?" Je zou bijvoorbeeld merken dat je je vuisten of kaken balde en besef dat je boos bent. Misschien heb je gespannen schouders en realiseer je je dat je "het gewicht van de wereld" op je schouders draagt. Of misschien ontdek je zelfs dat een aanhoudend lichamelijk probleem verband houdt met een stressvolle plek of persoon. Zodra je je bewust bent van het probleem, kun je stappen ondernemen om je stress, woede of verdriet te verminderen.


2. Vraag iemand om je op je blinde vlekken te wijzen

Ja, ik weet dat dit in eerste instantie behoorlijk verdomd eng klinkt. Maar het is eigenlijk één van de krachtigste activiteiten voor zelfbewustzijn die er zijn. Een woord van waarschuwing: tenzij je geroosterd wilt worden, is het beter om een ​​vertrouwde vriend, raadgever, spirituele gids of collega te zoeken voor deze activiteit. Je wilt er zeker van zijn dat deze persoon dicht bij je staat en zich op je gemak voelt als hij eerlijk is. Vraag hen vervolgens om eventuele zwakheden of onbehulpzame gewoonten die je mogelijk bezit, te onthullen.

Onthoud dat je je op deze taak mentaal moet voorbereiden. Je wilt niet iemand vragen om je een plezier te doen en dan in woede uitbarsten! Het onder ogen zien van onze tekortkomingen kan confronterend en verontrustend zijn voor het ego. Zorg er dus van tevoren voor dat je je in een rustige en gecentreerde ruimte bevindt. Studies hebben aangetoond dat onze collega's onze sterke en zwakke punten twee keer zo nauwkeurig kunnen beoordelen als wij: ze zien dingen die we niet kunnen of willen zien. Hoe meer mensen je zoekt, hoe beter. Maak gebruik van het inzicht dat anderen in je leven hebben en gebruik het in je voordeel.


3. Ga voor de spiegel staan

Een eenvoudige maar krachtige manier om meer zelfbewust te worden, is door te luisteren naar je zelfbespreking. De beste manier om dit te doen, is door recht voor de spiegel naar jezelf te staren. Welke onzekerheden of negatieve zelfoordelen ontstaan? Wat zijn de overheersende gevoelens die je ervaart? Spiegelwerk geeft je direct inzicht in hoe je naar jezelf kijkt en vergroot daarmee je zelfbewustzijn.


4. Denk na over je sterkste punten

Denk na over je prestaties en de dingen waarop je trots bent. Wat vind je leuk aan jezelf? Koop een dagboek en noteer al je ontdekkingen. Hoe meer je je bewust bent van je sterke punten, hoe beter je zelfbewuste beslissingen kunt nemen die aansluiten bij je authentieke zelf.


5. Onderzoek je grootste zwakheden

Het lijkt misschien onnodig of zelfs schadelijk om je zwakheden te onderzoeken, maar zoals Ralph Waldo Emerson ooit schreef: "onze kracht groeit uit onze zwakheden." Als je eenmaal in staat bent om deze duistere delen van jezelf onder ogen te zien en dat je ze bezit, des te meer vrijheid en kracht zul je paradoxaal ervaren. Een favoriete manier om zwakke punten te onderzoeken, is door de schaduw te onderzoeken (lees meer over schaduwwerk). Om dit proces te beginnen, moet je er een gewoonte van maken om op te merken wanneer je sterke emoties ervaart, zoals schaamte, schuldgevoelens, woede, wrok en angst. Vraag: "wat veroorzaakte deze gevoelens?" Misschien wil je zelfs een schaduwdagboek bijhouden om je ontdekkingen vast te leggen, zodat je je reis van zelfbewustzijn kunt volgen.


6. Wat is je belangrijkste afleiding?

Onze afleidingen vertellen ons veel over onze angsten, impulsen en verborgen verlangens. Welke onnodige taak kost je veel tijd? Misschien is het tv kijken, online winkelen, snacken, masturberen, door Instagram scrollen, videogames spelen, roddelen met vrienden of zelfs verdwalen in dagdromen. Afleiding is niet altijd een slechte zaak, maar als we obsessief manieren vinden om aan de realiteit te ontsnappen, is er een probleem. Maak je bewust van je afleidingen en je zult op weg zijn naar meer zelfinzicht.


7. Oefen meditatie en opmerkzaamheid

Mindfulness betekent aandacht schenken aan het huidige moment, terwijl meditatie het leren bewust worden van je gedachten is. Samen vormen ze een dynamisch duo. Mindfulness helpt je te aarden in de werkelijkheid waardoor het zelfbewustzijn toeneemt. Meditatie, aan de andere kant, is een manier waarop je intiem vertrouwd kunt raken met je geest en zijn processen. Beide oefeningen kunnen relatief moeiteloos in je dag worden opgenomen. Als je vijf of tien minuten over hebt, neem dan de tijd om in je lichaam en zintuigen te kruipen.


8. Houd dagelijks een ‘zonneschijn en shit’ dagboek bij

Leg alle dingen vast waar je van hield en waar je een hekel aan had tijdens je dag (oftewel de zonneschijn en shit!). Schrijf op hoe je je voelde, wat je plannen zijn en wat je verder nog wilt uiten. Een dagboek bijhouden is een eenvoudige en krachtige vorm van zelfexpressie die een geweldige manier is om je zelfbewustzijn te vergroten.


9. Waar heb je een hekel aan bij anderen?

Jan zei, "ik haat mensen die veroordelend zijn." Zijn wijze vriend draaide zich toen om en antwoordde: "maar veroordeel je die mensen niet omdat ze veroordelend zijn?" Oeps. Ja, het gebeurt vaak. De meesten van ons zijn zich er niet eens van bewust dat we veel van onze shit op andere mensen projecteren. Waarom? Omdat als we de delen die we niet leuk vinden aan onszelf verloochenen, het gemakkelijker is om met onszelf te leven.

Maar het gemakkelijke pad is het luie pad. Zelfgroei is niet altijd bloemen en regenbogen, en dat hoeft ook niet zo te zijn. De realiteit is dat als we echt zelfbewust willen worden, we op een of ander moment onze projecties moeten erkennen. Door de ontkende, onderdrukte en gemeden aspecten van onszelf weer op te eisen en te omarmen, voelen we meer vrede met onszelf en de mensen om ons heen. Dit vereist natuurlijk radicale eerlijkheid tegen jezelf. Heb je het lef om je projecties te bezitten?


10. Lees boeken, doe tests, woon workshops bij

Zelfbewustzijn is een levenslang proces - er is geen echt 'eindpunt' omdat we constant aan het veranderen en evolueren zijn. Het zou behoorlijk saai zijn als zelfbewustzijn zou kunnen worden gecondenseerd tot een retraite van vijf dagen! Met dit in gedachten is het belangrijk om plezier te hebben tijdens de reis. Er zijn zoveel intrigerende manieren om 'de lagen van je psyche los te pellen'. Deze hele website heeft bijvoorbeeld honderden artikelen die kunnen helpen je zelfbewustzijn te vergroten. Heb in wezen een onverzadigbare dorst naar zelfkennis. Ga erop uit en bekijk lezingen, woon workshops bij en doe nieuwe vaardigheden op. Zie het leven als een school en gebruik elke gelegenheid die je kunt om je zelfbewustzijn en zelfacceptatie te vergroten - het is zo'n mooie manier om te leven!Anderen keken ook naar:

Spirituele Thema's


Quote van de dag

Leef in het heden en wordt de bewuste schepper van je leven

De Universele Geest

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op:

Zelfbewustzijn - 10 manieren om het zelfbewustzijn in een onbewuste wereld te vergroten

Zelfbewustzijn is zo'n mooie manier om te leven

Zelfbewustzijn is voor velen van ons als een mythische eenhoorn. Soms vangen we er vluchtige glimpjes van op. Maar zodra we het hebben gezien, verdwijnt het in het niets.

Wat is deze mysterieuze eigenschap die we denken te bezitten, maar eigenlijk zelden doen? Het allerbelangrijkste: WAAROM is zelfbewustzijn zo belangrijk?

Zelfbewustzijn is een essentieel onderdeel van de spirituele reis. In feite is er zonder deze fundamentele kwaliteit geen hoop op spirituele of psychologische groei. Zelfbewustzijn is de allereerste opstap naar een groter bewustzijn en ervaringen zoals:


Zelfbewustzijn

Photo by Elisa Photography on Unsplash (25-08-2023)Wat is zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is het vermogen om naar binnen te kijken en je bewust te zijn van je eigen gedachten, gevoelens, impulsen, fysieke sensaties en gedragingen. Op een basisniveau is zelfbewustzijn het vermogen om aandacht te schenken aan wie je bent en wat je drijft. Op complexere niveaus houdt zelfbewustzijn in dat je inzicht krijgt in je diepere overtuigingen, innerlijke wonden, mentale en emotionele verdedigingsmechanismen en onderdrukt onbewust materiaal - ook wel bekend als zelfinzicht.

Dus wat is het verschil tussen zelfinzicht en zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is simpelweg het herkennen van je innerlijke landschap. Aan de andere kant is zelfinzicht dat zelfbewustzijn gebruiken om iets over jezelf te achterhalen. Zie je het subtiele verschil?

Hoe zit het met zelfbewustzijn en bewustzijn, zijn ze hetzelfde? Nee, dat zijn ze niet. Het verschil tussen mensen en de meeste dieren is dat mensen zowel zelfbewustzijn als bewustzijn bezitten, terwijl de meeste dieren alleen instinctief bewustzijn bezitten. Volgens een artikel van Scientific American: "Bewustzijn is bewustzijn van iemands lichaam en zijn omgeving; zelfbewustzijn is erkenning van dat bewustzijn." Met andere woorden, bewustzijn is een externe focus, terwijl zelfbewustzijn een interne focus is.


Voorbeelden van zelfbewustzijn

Intellectueel begrip van zelfbewustzijn is allemaal goed en wel. Maar laten we naar het volgende niveau gaan. Hoe ziet zelfbewustzijn er eigenlijk uit in actie? Hier zijn enkele voorbeelden van zelfbewustzijn:

Jannie raakt steeds weer in giftige relaties met mannen die niet beschikbaar zijn. Eindelijk, na haar vijfde mislukte relatie, heeft ze een openbaring: "een of ander niet-genezen deel van mij trekt deze mannen naar mijn leven." Ze heeft een moment van zelfbewustzijn meegemaakt.

David heeft een gewichtsprobleem dat diabetes heeft veroorzaakt. Nadat hij elke dag terugkomt van zijn werk, krijgt hij een enorme eetbui. Plots, terwijl hij een jammy-doughnut in zijn mond propt, realiseert hij zich: "Ik eet altijd eetbuien nadat ik terugkom van mijn werk. Werk moet me echt gestrest maken." Hij heeft een moment van zelfbewustzijn gehad.

Ami heeft moeite om oprechte contacten met anderen te leggen - ze is ook verslaafd aan praten over mensen achter hun rug om. Midden in een gesprek met haar no-nonsense werkpartner vallen de gesprekken stil. "Waarom roddel je altijd over andere mensen, Ami?" Plots gaat er een gloeilamp af in Ami's hoofd en ze beseft waarom ze geen echte vrienden kan maken. Ze is tijdelijk zelfbewust geworden.

Daan kan zijn schoonvader niet uitstaan, maar hij is zich er niet van bewust. Zijn vrouw wil dat hij met haar familie naar een chique diner gaat, maar hij weigert onvermurwbaar. "Je gaat niet !? Ik kan dit niet geloven!" schreeuwt Daans vrouw terwijl ze naar buiten stormt en de deur dichtslaat. Daan staat daar stil en realiseert zich plotseling hoeveel hij een hekel heeft aan de vader van zijn vrouw. Hij heeft een vonk van zelfbewustzijn gehad.

Een paar andere voorbeelden van zelfbewustzijn zijn:


Waarom is zelfbewustzijn belangrijk?

Het ontwikkelen van zelfbewustzijn is zo belangrijk omdat we zonder dit gemakkelijk jarenlang, zelfs een heel leven lang vast kunnen komen te zitten in giftige patronen (zoals veel mensen doen). Zelfbewustzijn is de basis van alle emotionele, psychologische en spirituele groei. Een gebrek aan zelfbewustzijn leidt tot een niet-authentiek en chaotisch leven dat wordt aangedreven door ongetemde impulsen, onbewuste gewoonten en onbetwiste overtuigingen. Simpel gezegd: zelfbewustzijn is zo belangrijk omdat we anders zelfvernietigend worden.

Hoe vaak ben je mensen tegengekomen die dezelfde fouten maken, keer op keer?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Hoe vaak heb je mensen zien gedijen op drama en zelfdestructief gedrag?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Hoe zit het met degenen die anderen onuitsprekelijk geweld aandoen?:
Deze mensen hebben ook geen zelfbewustzijn.

Hoe zit het met degenen die het grootste deel van hun leven in saaie, stagnerende en zinloze routines leven?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Begrijp je de drijfkracht?

Elk menselijk probleem zal herleid kunnen worden tot een gebrek aan zelfbewustzijn.

Het is behoorlijk tragisch.
MAAR er is hoop - en dat is om van zelfbewustzijn een persoonlijke missie te maken. Wanneer je een model van zelfbewustzijn wordt, zullen anderen om je heen ook positief worden beïnvloed. Wees de verandering die je in de wereld wilt zien (ik weet dat het een cliché is, maar het is een echte leidraad). Zelfbewust worden is het belangrijkste dat je kunt doen om grote veranderingen in je leven te maken.


Waarom is het zo moeilijk om zelfbewust te zijn?

Het ego (de identiteit of het gevoel van eigenwaarde dat je bij je draagt) is een lastige kleine donder. Om een beeld van zichzelf te behouden, moet het alles ondersteunen en verdedigen dat zijn bestaan uitdaagt. Het is onvermijdelijk dat deze behoefte om 'het beeld hoog te houden' een heleboel sluw zelfbedrog, verzet, subversiviteit en zelfs een flagrante vermijding van de werkelijkheid met zich meebrengt.

We moeten echter ook dankbaar zijn voor ons ego. Zonder een ego, of een apart zelfgevoel, zouden we niet in staat zijn ons te onderscheiden van de tegemoetkomende vrachtwagen die op ons afrijdt. Het bezitten van een ego is een overlevingsmechanisme dat ons helpt te bepalen wat van ons is ten opzichte van anderen - we hebben het absoluut nodig om te overleven.

Maar er is een enorm nadeel aan het hebben van een ego. Het ego staat lijnrecht tegenover zelfbewustzijn omdat zelfbewustzijn het masker van het ego uitdaagt, provoceert en soms zelfs verbrijzelt. Hieronder een paar voorbeelden van waarom:

Voorbeeld 1: Je hebt voor de vijftigste keer die week ruzie met je partner. In een vlaag van woede sla je je vuist tegen de muur. "Waarom heb je dat verdomme gedaan, psychopaat!?!" schreeuwt je partner. "Ik ben geen psycho! Ik wilde me vuist door die muur rammen! Ik ben volledig goed!"

Nadat je partner de relatie heeft beëindigd, realiseer je je plotseling dat je je problemen al die tijd op haar had geprojecteerd. Je ontdekt hoezeer je een boze klootzak bent en beseft dat je de schuld hebt van de verbroken relatie. Auch. Die steek van zelfbewustzijn doet verschrikkelijk pijn.

Voorbeeld 2: Nadat je door je social media-stream hebt gescrolld, begin je je depressief en ontoereikend te voelen. Alle anderen lijken een beter en spannender leven te hebben dan jij. Je voelt je de hele dag een complete verliezer. Plots heb je een gloeilampmoment: je voelt je zo vreselijk omdat je een laag zelfbeeld hebt. Meteen geeft de gedachte aan een lage eigenwaarde je het gevoel dat je nog meer een verliezer bent, dus onderdruk je en negeer je het inzicht.

De volgende reden waarom zelfbewustzijn zo moeilijk is, is letterlijk dat het in ons is geprogrammeerd om de meeste dingen op de automatische piloot te doen. We werken ongeveer 50% van de tijd op de automatische piloot. Kun je je voorstellen hoe moeilijk het leven zou zijn als je eraan zou moeten denken om te ademen, op je hoofd te krabben, te lopen, met je ogen te knipperen, auto te rijden, je telefoon te gebruiken, te spreken, enzovoort?

Het meeste van wat we doen, is om een goede reden op de automatische piloot: het is een veel efficiëntere manier van leven! We zijn geëvolueerd om geweldig tijd- en energiezuinige wezens te worden. Om energie te behouden en te overleven, moeten we leren hoe we dingen snel kunnen doen. Helaas betekent dat dat een groot percentage van ons leven in robotmodus geleefd kan worden. Daarom is zelfbewustzijn zo moeilijk omdat onze biologische programmering het voor ons moeilijk maakt om opmerkzaam te zijn.

Dus waarom, vraag je je misschien af, zouden we zelfs de moeite moeten nemen om zelfbewustzijn te ontwikkelen als onze psychologie en biologie ons tegen lijken te werken? Het antwoord is dat we gelukkig zoveel meer zijn dan onze geest en ons lichaam - we hebben ook een hart en ziel - en het zijn de emotionele en transpersoonlijke elementen van ons wezen die ons naar zelfbewustzijn drijven. Niet alleen dat, maar door zelfbewust te worden verandert letterlijk elk aspect van ons leven ten goede.


Voordelen van zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn ontwikkelen is een van de beste paden die je ooit in dit leven kunt nemen. Hier zijn enkele van de vele voordelen van zelfbewustzijn die er zijn:


Tekenen dat je geen zelfbewustzijn hebt

Ben je een zelfbewust persoon? Denk even na over deze vraag. Hoe bewust ben je werkelijk van de vele gedachten, gevoelens en gedragingen die je gedurende de dag vertoont? Als je de neiging hebt om één van de volgende dingen te doen, heb je geen zelfbewustzijn:


10 zelfbewustzijnsactiviteiten voor spirituele zoekers

Zelfbewustzijn ontwikkelen is de basis van alle belangrijke levensveranderingen en diep innerlijk werk. Hoe zelfbewuster we zijn, hoe meer we onszelf kunnen begrijpen, accepteren en liefhebben. En hoe meer we van onszelf houden, hoe meer we van anderen kunnen houden. Kun je zien hoe dit allemaal is verbonden?

Neem de volgende lijst met activiteiten voor zelfbewustzijn door en kies een oefening die bij jou past. Probeer het een week uit en kijk hoe je je voelt. Herhaal dan het proces!


1. Stem af op je lichaam

Je lichaam is een van de meest directe manieren om contact te maken met je emoties. Als je de neiging hebt om te veel in je hoofd te verdwalen, oefen dan met het scannen van je lichaam. Zoek naar spanningsgebieden of ongemak en vraag: "Wat gebeurt hier?" Je zou bijvoorbeeld merken dat je je vuisten of kaken balde en besef dat je boos bent. Misschien heb je gespannen schouders en realiseer je je dat je "het gewicht van de wereld" op je schouders draagt. Of misschien ontdek je zelfs dat een aanhoudend lichamelijk probleem verband houdt met een stressvolle plek of persoon. Zodra je je bewust bent van het probleem, kun je stappen ondernemen om je stress, woede of verdriet te verminderen.


2. Vraag iemand om je op je blinde vlekken te wijzen

Ja, ik weet dat dit in eerste instantie behoorlijk verdomd eng klinkt. Maar het is eigenlijk één van de krachtigste activiteiten voor zelfbewustzijn die er zijn. Een woord van waarschuwing: tenzij je geroosterd wilt worden, is het beter om een ​​vertrouwde vriend, raadgever, spirituele gids of collega te zoeken voor deze activiteit. Je wilt er zeker van zijn dat deze persoon dicht bij je staat en zich op je gemak voelt als hij eerlijk is. Vraag hen vervolgens om eventuele zwakheden of onbehulpzame gewoonten die je mogelijk bezit, te onthullen.

Onthoud dat je je op deze taak mentaal moet voorbereiden. Je wilt niet iemand vragen om je een plezier te doen en dan in woede uitbarsten! Het onder ogen zien van onze tekortkomingen kan confronterend en verontrustend zijn voor het ego. Zorg er dus van tevoren voor dat je je in een rustige en gecentreerde ruimte bevindt. Studies hebben aangetoond dat onze collega's onze sterke en zwakke punten twee keer zo nauwkeurig kunnen beoordelen als wij: ze zien dingen die we niet kunnen of willen zien. Hoe meer mensen je zoekt, hoe beter. Maak gebruik van het inzicht dat anderen in je leven hebben en gebruik het in je voordeel.


3. Ga voor de spiegel staan

Een eenvoudige maar krachtige manier om meer zelfbewust te worden, is door te luisteren naar je zelfbespreking. De beste manier om dit te doen, is door recht voor de spiegel naar jezelf te staren. Welke onzekerheden of negatieve zelfoordelen ontstaan? Wat zijn de overheersende gevoelens die je ervaart? Spiegelwerk geeft je direct inzicht in hoe je naar jezelf kijkt en vergroot daarmee je zelfbewustzijn.


4. Denk na over je sterkste punten

Denk na over je prestaties en de dingen waarop je trots bent. Wat vind je leuk aan jezelf? Koop een dagboek en noteer al je ontdekkingen. Hoe meer je je bewust bent van je sterke punten, hoe beter je zelfbewuste beslissingen kunt nemen die aansluiten bij je authentieke zelf.


5. Onderzoek je grootste zwakheden

Het lijkt misschien onnodig of zelfs schadelijk om je zwakheden te onderzoeken, maar zoals Ralph Waldo Emerson ooit schreef: "onze kracht groeit uit onze zwakheden." Als je eenmaal in staat bent om deze duistere delen van jezelf onder ogen te zien en dat je ze bezit, des te meer vrijheid en kracht zul je paradoxaal ervaren. Een favoriete manier om zwakke punten te onderzoeken, is door de schaduw te onderzoeken (lees meer over schaduwwerk). Om dit proces te beginnen, moet je er een gewoonte van maken om op te merken wanneer je sterke emoties ervaart, zoals schaamte, schuldgevoelens, woede, wrok en angst. Vraag: "wat veroorzaakte deze gevoelens?" Misschien wil je zelfs een schaduwdagboek bijhouden om je ontdekkingen vast te leggen, zodat je je reis van zelfbewustzijn kunt volgen.


6. Wat is je belangrijkste afleiding?

Onze afleidingen vertellen ons veel over onze angsten, impulsen en verborgen verlangens. Welke onnodige taak kost je veel tijd? Misschien is het tv kijken, online winkelen, snacken, masturberen, door Instagram scrollen, videogames spelen, roddelen met vrienden of zelfs verdwalen in dagdromen. Afleiding is niet altijd een slechte zaak, maar als we obsessief manieren vinden om aan de realiteit te ontsnappen, is er een probleem. Maak je bewust van je afleidingen en je zult op weg zijn naar meer zelfinzicht.


7. Oefen meditatie en opmerkzaamheid

Mindfulness betekent aandacht schenken aan het huidige moment, terwijl meditatie het leren bewust worden van je gedachten is. Samen vormen ze een dynamisch duo. Mindfulness helpt je te aarden in de werkelijkheid waardoor het zelfbewustzijn toeneemt. Meditatie, aan de andere kant, is een manier waarop je intiem vertrouwd kunt raken met je geest en zijn processen. Beide oefeningen kunnen relatief moeiteloos in je dag worden opgenomen. Als je vijf of tien minuten over hebt, neem dan de tijd om in je lichaam en zintuigen te kruipen.


8. Houd dagelijks een ‘zonneschijn en shit’ dagboek bij

Leg alle dingen vast waar je van hield en waar je een hekel aan had tijdens je dag (oftewel de zonneschijn en shit!). Schrijf op hoe je je voelde, wat je plannen zijn en wat je verder nog wilt uiten. Een dagboek bijhouden is een eenvoudige en krachtige vorm van zelfexpressie die een geweldige manier is om je zelfbewustzijn te vergroten.


9. Waar heb je een hekel aan bij anderen?

Jan zei, "ik haat mensen die veroordelend zijn." Zijn wijze vriend draaide zich toen om en antwoordde: "maar veroordeel je die mensen niet omdat ze veroordelend zijn?" Oeps. Ja, het gebeurt vaak. De meesten van ons zijn zich er niet eens van bewust dat we veel van onze shit op andere mensen projecteren. Waarom? Omdat als we de delen die we niet leuk vinden aan onszelf verloochenen, het gemakkelijker is om met onszelf te leven.

Maar het gemakkelijke pad is het luie pad. Zelfgroei is niet altijd bloemen en regenbogen, en dat hoeft ook niet zo te zijn. De realiteit is dat als we echt zelfbewust willen worden, we op een of ander moment onze projecties moeten erkennen. Door de ontkende, onderdrukte en gemeden aspecten van onszelf weer op te eisen en te omarmen, voelen we meer vrede met onszelf en de mensen om ons heen. Dit vereist natuurlijk radicale eerlijkheid tegen jezelf. Heb je het lef om je projecties te bezitten?


10. Lees boeken, doe tests, woon workshops bij

Zelfbewustzijn is een levenslang proces - er is geen echt 'eindpunt' omdat we constant aan het veranderen en evolueren zijn. Het zou behoorlijk saai zijn als zelfbewustzijn zou kunnen worden gecondenseerd tot een retraite van vijf dagen! Met dit in gedachten is het belangrijk om plezier te hebben tijdens de reis. Er zijn zoveel intrigerende manieren om 'de lagen van je psyche los te pellen'. Deze hele website heeft bijvoorbeeld honderden artikelen die kunnen helpen je zelfbewustzijn te vergroten. Heb in wezen een onverzadigbare dorst naar zelfkennis. Ga erop uit en bekijk lezingen, woon workshops bij en doe nieuwe vaardigheden op. Zie het leven als een school en gebruik elke gelegenheid die je kunt om je zelfbewustzijn en zelfacceptatie te vergroten - het is zo'n mooie manier om te leven!Anderen keken ook naar:

Spirituele Thema's


Quote van de dag

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Dwangmatig gedrag

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op:

Zelfbewustzijn - 10 manieren om het zelfbewustzijn in een onbewuste wereld te vergroten

Zelfbewustzijn is zo'n mooie manier om te leven

Zelfbewustzijn is voor velen van ons als een mythische eenhoorn. Soms vangen we er vluchtige glimpjes van op. Maar zodra we het hebben gezien, verdwijnt het in het niets.

Wat is deze mysterieuze eigenschap die we denken te bezitten, maar eigenlijk zelden doen? Het allerbelangrijkste: WAAROM is zelfbewustzijn zo belangrijk?

Zelfbewustzijn is een essentieel onderdeel van de spirituele reis. In feite is er zonder deze fundamentele kwaliteit geen hoop op spirituele of psychologische groei. Zelfbewustzijn is de allereerste opstap naar een groter bewustzijn en ervaringen zoals:


Zelfbewustzijn

Photo by Elisa Photography on Unsplash (25-08-2023)Wat is zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is het vermogen om naar binnen te kijken en je bewust te zijn van je eigen gedachten, gevoelens, impulsen, fysieke sensaties en gedragingen. Op een basisniveau is zelfbewustzijn het vermogen om aandacht te schenken aan wie je bent en wat je drijft. Op complexere niveaus houdt zelfbewustzijn in dat je inzicht krijgt in je diepere overtuigingen, innerlijke wonden, mentale en emotionele verdedigingsmechanismen en onderdrukt onbewust materiaal - ook wel bekend als zelfinzicht.

Dus wat is het verschil tussen zelfinzicht en zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is simpelweg het herkennen van je innerlijke landschap. Aan de andere kant is zelfinzicht dat zelfbewustzijn gebruiken om iets over jezelf te achterhalen. Zie je het subtiele verschil?

Hoe zit het met zelfbewustzijn en bewustzijn, zijn ze hetzelfde? Nee, dat zijn ze niet. Het verschil tussen mensen en de meeste dieren is dat mensen zowel zelfbewustzijn als bewustzijn bezitten, terwijl de meeste dieren alleen instinctief bewustzijn bezitten. Volgens een artikel van Scientific American: "Bewustzijn is bewustzijn van iemands lichaam en zijn omgeving; zelfbewustzijn is erkenning van dat bewustzijn." Met andere woorden, bewustzijn is een externe focus, terwijl zelfbewustzijn een interne focus is.


Voorbeelden van zelfbewustzijn

Intellectueel begrip van zelfbewustzijn is allemaal goed en wel. Maar laten we naar het volgende niveau gaan. Hoe ziet zelfbewustzijn er eigenlijk uit in actie? Hier zijn enkele voorbeelden van zelfbewustzijn:

Jannie raakt steeds weer in giftige relaties met mannen die niet beschikbaar zijn. Eindelijk, na haar vijfde mislukte relatie, heeft ze een openbaring: "een of ander niet-genezen deel van mij trekt deze mannen naar mijn leven." Ze heeft een moment van zelfbewustzijn meegemaakt.

David heeft een gewichtsprobleem dat diabetes heeft veroorzaakt. Nadat hij elke dag terugkomt van zijn werk, krijgt hij een enorme eetbui. Plots, terwijl hij een jammy-doughnut in zijn mond propt, realiseert hij zich: "Ik eet altijd eetbuien nadat ik terugkom van mijn werk. Werk moet me echt gestrest maken." Hij heeft een moment van zelfbewustzijn gehad.

Ami heeft moeite om oprechte contacten met anderen te leggen - ze is ook verslaafd aan praten over mensen achter hun rug om. Midden in een gesprek met haar no-nonsense werkpartner vallen de gesprekken stil. "Waarom roddel je altijd over andere mensen, Ami?" Plots gaat er een gloeilamp af in Ami's hoofd en ze beseft waarom ze geen echte vrienden kan maken. Ze is tijdelijk zelfbewust geworden.

Daan kan zijn schoonvader niet uitstaan, maar hij is zich er niet van bewust. Zijn vrouw wil dat hij met haar familie naar een chique diner gaat, maar hij weigert onvermurwbaar. "Je gaat niet !? Ik kan dit niet geloven!" schreeuwt Daans vrouw terwijl ze naar buiten stormt en de deur dichtslaat. Daan staat daar stil en realiseert zich plotseling hoeveel hij een hekel heeft aan de vader van zijn vrouw. Hij heeft een vonk van zelfbewustzijn gehad.

Een paar andere voorbeelden van zelfbewustzijn zijn:


Waarom is zelfbewustzijn belangrijk?

Het ontwikkelen van zelfbewustzijn is zo belangrijk omdat we zonder dit gemakkelijk jarenlang, zelfs een heel leven lang vast kunnen komen te zitten in giftige patronen (zoals veel mensen doen). Zelfbewustzijn is de basis van alle emotionele, psychologische en spirituele groei. Een gebrek aan zelfbewustzijn leidt tot een niet-authentiek en chaotisch leven dat wordt aangedreven door ongetemde impulsen, onbewuste gewoonten en onbetwiste overtuigingen. Simpel gezegd: zelfbewustzijn is zo belangrijk omdat we anders zelfvernietigend worden.

Hoe vaak ben je mensen tegengekomen die dezelfde fouten maken, keer op keer?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Hoe vaak heb je mensen zien gedijen op drama en zelfdestructief gedrag?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Hoe zit het met degenen die anderen onuitsprekelijk geweld aandoen?:
Deze mensen hebben ook geen zelfbewustzijn.

Hoe zit het met degenen die het grootste deel van hun leven in saaie, stagnerende en zinloze routines leven?:
Deze mensen missen zelfbewustzijn.

Begrijp je de drijfkracht?

Elk menselijk probleem zal herleid kunnen worden tot een gebrek aan zelfbewustzijn.

Het is behoorlijk tragisch.
MAAR er is hoop - en dat is om van zelfbewustzijn een persoonlijke missie te maken. Wanneer je een model van zelfbewustzijn wordt, zullen anderen om je heen ook positief worden beïnvloed. Wees de verandering die je in de wereld wilt zien (ik weet dat het een cliché is, maar het is een echte leidraad). Zelfbewust worden is het belangrijkste dat je kunt doen om grote veranderingen in je leven te maken.


Waarom is het zo moeilijk om zelfbewust te zijn?

Het ego (de identiteit of het gevoel van eigenwaarde dat je bij je draagt) is een lastige kleine donder. Om een beeld van zichzelf te behouden, moet het alles ondersteunen en verdedigen dat zijn bestaan uitdaagt. Het is onvermijdelijk dat deze behoefte om 'het beeld hoog te houden' een heleboel sluw zelfbedrog, verzet, subversiviteit en zelfs een flagrante vermijding van de werkelijkheid met zich meebrengt.

We moeten echter ook dankbaar zijn voor ons ego. Zonder een ego, of een apart zelfgevoel, zouden we niet in staat zijn ons te onderscheiden van de tegemoetkomende vrachtwagen die op ons afrijdt. Het bezitten van een ego is een overlevingsmechanisme dat ons helpt te bepalen wat van ons is ten opzichte van anderen - we hebben het absoluut nodig om te overleven.

Maar er is een enorm nadeel aan het hebben van een ego. Het ego staat lijnrecht tegenover zelfbewustzijn omdat zelfbewustzijn het masker van het ego uitdaagt, provoceert en soms zelfs verbrijzelt. Hieronder een paar voorbeelden van waarom:

Voorbeeld 1: Je hebt voor de vijftigste keer die week ruzie met je partner. In een vlaag van woede sla je je vuist tegen de muur. "Waarom heb je dat verdomme gedaan, psychopaat!?!" schreeuwt je partner. "Ik ben geen psycho! Ik wilde me vuist door die muur rammen! Ik ben volledig goed!"

Nadat je partner de relatie heeft beëindigd, realiseer je je plotseling dat je je problemen al die tijd op haar had geprojecteerd. Je ontdekt hoezeer je een boze klootzak bent en beseft dat je de schuld hebt van de verbroken relatie. Auch. Die steek van zelfbewustzijn doet verschrikkelijk pijn.

Voorbeeld 2: Nadat je door je social media-stream hebt gescrolld, begin je je depressief en ontoereikend te voelen. Alle anderen lijken een beter en spannender leven te hebben dan jij. Je voelt je de hele dag een complete verliezer. Plots heb je een gloeilampmoment: je voelt je zo vreselijk omdat je een laag zelfbeeld hebt. Meteen geeft de gedachte aan een lage eigenwaarde je het gevoel dat je nog meer een verliezer bent, dus onderdruk je en negeer je het inzicht.

De volgende reden waarom zelfbewustzijn zo moeilijk is, is letterlijk dat het in ons is geprogrammeerd om de meeste dingen op de automatische piloot te doen. We werken ongeveer 50% van de tijd op de automatische piloot. Kun je je voorstellen hoe moeilijk het leven zou zijn als je eraan zou moeten denken om te ademen, op je hoofd te krabben, te lopen, met je ogen te knipperen, auto te rijden, je telefoon te gebruiken, te spreken, enzovoort?

Het meeste van wat we doen, is om een goede reden op de automatische piloot: het is een veel efficiëntere manier van leven! We zijn geëvolueerd om geweldig tijd- en energiezuinige wezens te worden. Om energie te behouden en te overleven, moeten we leren hoe we dingen snel kunnen doen. Helaas betekent dat dat een groot percentage van ons leven in robotmodus geleefd kan worden. Daarom is zelfbewustzijn zo moeilijk omdat onze biologische programmering het voor ons moeilijk maakt om opmerkzaam te zijn.

Dus waarom, vraag je je misschien af, zouden we zelfs de moeite moeten nemen om zelfbewustzijn te ontwikkelen als onze psychologie en biologie ons tegen lijken te werken? Het antwoord is dat we gelukkig zoveel meer zijn dan onze geest en ons lichaam - we hebben ook een hart en ziel - en het zijn de emotionele en transpersoonlijke elementen van ons wezen die ons naar zelfbewustzijn drijven. Niet alleen dat, maar door zelfbewust te worden verandert letterlijk elk aspect van ons leven ten goede.


Voordelen van zelfbewustzijn

Zelfbewustzijn ontwikkelen is een van de beste paden die je ooit in dit leven kunt nemen. Hier zijn enkele van de vele voordelen van zelfbewustzijn die er zijn:


Tekenen dat je geen zelfbewustzijn hebt

Ben je een zelfbewust persoon? Denk even na over deze vraag. Hoe bewust ben je werkelijk van de vele gedachten, gevoelens en gedragingen die je gedurende de dag vertoont? Als je de neiging hebt om één van de volgende dingen te doen, heb je geen zelfbewustzijn:


10 zelfbewustzijnsactiviteiten voor spirituele zoekers

Zelfbewustzijn ontwikkelen is de basis van alle belangrijke levensveranderingen en diep innerlijk werk. Hoe zelfbewuster we zijn, hoe meer we onszelf kunnen begrijpen, accepteren en liefhebben. En hoe meer we van onszelf houden, hoe meer we van anderen kunnen houden. Kun je zien hoe dit allemaal is verbonden?

Neem de volgende lijst met activiteiten voor zelfbewustzijn door en kies een oefening die bij jou past. Probeer het een week uit en kijk hoe je je voelt. Herhaal dan het proces!


1. Stem af op je lichaam

Je lichaam is een van de meest directe manieren om contact te maken met je emoties. Als je de neiging hebt om te veel in je hoofd te verdwalen, oefen dan met het scannen van je lichaam. Zoek naar spanningsgebieden of ongemak en vraag: "Wat gebeurt hier?" Je zou bijvoorbeeld merken dat je je vuisten of kaken balde en besef dat je boos bent. Misschien heb je gespannen schouders en realiseer je je dat je "het gewicht van de wereld" op je schouders draagt. Of misschien ontdek je zelfs dat een aanhoudend lichamelijk probleem verband houdt met een stressvolle plek of persoon. Zodra je je bewust bent van het probleem, kun je stappen ondernemen om je stress, woede of verdriet te verminderen.


2. Vraag iemand om je op je blinde vlekken te wijzen

Ja, ik weet dat dit in eerste instantie behoorlijk verdomd eng klinkt. Maar het is eigenlijk één van de krachtigste activiteiten voor zelfbewustzijn die er zijn. Een woord van waarschuwing: tenzij je geroosterd wilt worden, is het beter om een ​​vertrouwde vriend, raadgever, spirituele gids of collega te zoeken voor deze activiteit. Je wilt er zeker van zijn dat deze persoon dicht bij je staat en zich op je gemak voelt als hij eerlijk is. Vraag hen vervolgens om eventuele zwakheden of onbehulpzame gewoonten die je mogelijk bezit, te onthullen.

Onthoud dat je je op deze taak mentaal moet voorbereiden. Je wilt niet iemand vragen om je een plezier te doen en dan in woede uitbarsten! Het onder ogen zien van onze tekortkomingen kan confronterend en verontrustend zijn voor het ego. Zorg er dus van tevoren voor dat je je in een rustige en gecentreerde ruimte bevindt. Studies hebben aangetoond dat onze collega's onze sterke en zwakke punten twee keer zo nauwkeurig kunnen beoordelen als wij: ze zien dingen die we niet kunnen of willen zien. Hoe meer mensen je zoekt, hoe beter. Maak gebruik van het inzicht dat anderen in je leven hebben en gebruik het in je voordeel.


3. Ga voor de spiegel staan

Een eenvoudige maar krachtige manier om meer zelfbewust te worden, is door te luisteren naar je zelfbespreking. De beste manier om dit te doen, is door recht voor de spiegel naar jezelf te staren. Welke onzekerheden of negatieve zelfoordelen ontstaan? Wat zijn de overheersende gevoelens die je ervaart? Spiegelwerk geeft je direct inzicht in hoe je naar jezelf kijkt en vergroot daarmee je zelfbewustzijn.


4. Denk na over je sterkste punten

Denk na over je prestaties en de dingen waarop je trots bent. Wat vind je leuk aan jezelf? Koop een dagboek en noteer al je ontdekkingen. Hoe meer je je bewust bent van je sterke punten, hoe beter je zelfbewuste beslissingen kunt nemen die aansluiten bij je authentieke zelf.


5. Onderzoek je grootste zwakheden

Het lijkt misschien onnodig of zelfs schadelijk om je zwakheden te onderzoeken, maar zoals Ralph Waldo Emerson ooit schreef: "onze kracht groeit uit onze zwakheden." Als je eenmaal in staat bent om deze duistere delen van jezelf onder ogen te zien en dat je ze bezit, des te meer vrijheid en kracht zul je paradoxaal ervaren. Een favoriete manier om zwakke punten te onderzoeken, is door de schaduw te onderzoeken (lees meer over schaduwwerk). Om dit proces te beginnen, moet je er een gewoonte van maken om op te merken wanneer je sterke emoties ervaart, zoals schaamte, schuldgevoelens, woede, wrok en angst. Vraag: "wat veroorzaakte deze gevoelens?" Misschien wil je zelfs een schaduwdagboek bijhouden om je ontdekkingen vast te leggen, zodat je je reis van zelfbewustzijn kunt volgen.


6. Wat is je belangrijkste afleiding?

Onze afleidingen vertellen ons veel over onze angsten, impulsen en verborgen verlangens. Welke onnodige taak kost je veel tijd? Misschien is het tv kijken, online winkelen, snacken, masturberen, door Instagram scrollen, videogames spelen, roddelen met vrienden of zelfs verdwalen in dagdromen. Afleiding is niet altijd een slechte zaak, maar als we obsessief manieren vinden om aan de realiteit te ontsnappen, is er een probleem. Maak je bewust van je afleidingen en je zult op weg zijn naar meer zelfinzicht.


7. Oefen meditatie en opmerkzaamheid

Mindfulness betekent aandacht schenken aan het huidige moment, terwijl meditatie het leren bewust worden van je gedachten is. Samen vormen ze een dynamisch duo. Mindfulness helpt je te aarden in de werkelijkheid waardoor het zelfbewustzijn toeneemt. Meditatie, aan de andere kant, is een manier waarop je intiem vertrouwd kunt raken met je geest en zijn processen. Beide oefeningen kunnen relatief moeiteloos in je dag worden opgenomen. Als je vijf of tien minuten over hebt, neem dan de tijd om in je lichaam en zintuigen te kruipen.


8. Houd dagelijks een ‘zonneschijn en shit’ dagboek bij

Leg alle dingen vast waar je van hield en waar je een hekel aan had tijdens je dag (oftewel de zonneschijn en shit!). Schrijf op hoe je je voelde, wat je plannen zijn en wat je verder nog wilt uiten. Een dagboek bijhouden is een eenvoudige en krachtige vorm van zelfexpressie die een geweldige manier is om je zelfbewustzijn te vergroten.


9. Waar heb je een hekel aan bij anderen?

Jan zei, "ik haat mensen die veroordelend zijn." Zijn wijze vriend draaide zich toen om en antwoordde: "maar veroordeel je die mensen niet omdat ze veroordelend zijn?" Oeps. Ja, het gebeurt vaak. De meesten van ons zijn zich er niet eens van bewust dat we veel van onze shit op andere mensen projecteren. Waarom? Omdat als we de delen die we niet leuk vinden aan onszelf verloochenen, het gemakkelijker is om met onszelf te leven.

Maar het gemakkelijke pad is het luie pad. Zelfgroei is niet altijd bloemen en regenbogen, en dat hoeft ook niet zo te zijn. De realiteit is dat als we echt zelfbewust willen worden, we op een of ander moment onze projecties moeten erkennen. Door de ontkende, onderdrukte en gemeden aspecten van onszelf weer op te eisen en te omarmen, voelen we meer vrede met onszelf en de mensen om ons heen. Dit vereist natuurlijk radicale eerlijkheid tegen jezelf. Heb je het lef om je projecties te bezitten?


10. Lees boeken, doe tests, woon workshops bij

Zelfbewustzijn is een levenslang proces - er is geen echt 'eindpunt' omdat we constant aan het veranderen en evolueren zijn. Het zou behoorlijk saai zijn als zelfbewustzijn zou kunnen worden gecondenseerd tot een retraite van vijf dagen! Met dit in gedachten is het belangrijk om plezier te hebben tijdens de reis. Er zijn zoveel intrigerende manieren om 'de lagen van je psyche los te pellen'. Deze hele website heeft bijvoorbeeld honderden artikelen die kunnen helpen je zelfbewustzijn te vergroten. Heb in wezen een onverzadigbare dorst naar zelfkennis. Ga erop uit en bekijk lezingen, woon workshops bij en doe nieuwe vaardigheden op. Zie het leven als een school en gebruik elke gelegenheid die je kunt om je zelfbewustzijn en zelfacceptatie te vergroten - het is zo'n mooie manier om te leven!Anderen keken ook naar:

Spirituele Thema's


Quote van de dag

Spiritchat

De kracht van opgeven

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op: