Helderziende Paragnosten voor Spiritualiteit en Bewustwording

Spiegelwerk oefenen - Spiegelwerk als een portaal naar je ziel

Spiegelwerk, kom in contact met het innerlijke zelf

Spiegelwerk is vreemd confronterend, ontegensprekelijk intimiderend, een beetje gênant… maar ook diep helend.

Van alle innerlijke werkpraktijken die ons in de 21e eeuw ter beschikking staan, is spiegelwerk één van de eenvoudigste en krachtigste.

Nee, je hoeft niet naar buiten te gaan om geld uit te geven aan heel veel spirituele of zelfhulpmiddelen (godzijdank) - alles wat je nodig hebt om spiegelwerk te doen is een spiegel - dat is alles! En we hebben er bijna allemaal al toegang toe.

Als je op zoek bent naar een nieuw psychologisch of spiritueel hulpmiddel om aan je repertoire toe te voegen, hoef je niet verder te zoeken dan je badkamerspiegel.


Spiegelwerk oefenen

Photo by Caroline Veronez on Unsplash (24-08-2023)Wat is spiegelwerk?

Spiegelwerk was een methode die oorspronkelijk werd ontwikkeld door inspirerende docent Louise Hay als een manier om in contact te komen met het innerlijke zelf. Het primaire doel van spiegelwerk is om zelfliefde, zelfzorg en een zinvollere relatie met anderen te ontwikkelen. Door gewoon elke dag een bepaalde tijd in de spiegel te kijken en zachtjes tegen jezelf te praten, kun je een meer medelevende en vergevingsgezinde band met jezelf creëren.

Ik voel me ongemakkelijk als ik voor de spiegel zit - waarom?

Ik heb een uitdaging voor jou:

Ga vijf minuten voor de spiegel in je huis zitten of staan. Staar gewoon naar jezelf en houd oogcontact. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Vertel me nu hoe je je voelt.

Als je net als de meeste mensen bent, zul je je ongemakkelijk voelen. Je kunt je ongemakkelijk, onrustig, beschaamd, emotioneel of andere gevoelens, zoals zelfhaat en kritiek, voelen.

Waarom gebeurt dit?

Zoals Louise Hay schrijft in haar boek spiegelwerk: De spiegel weerspiegelt de gevoelens die je over jezelf hebt. Het maakt je direct bewust waar je je verzet en waar je open en vloeiend bent. Het laat je duidelijk zien welke gedachten je nodig hebt om te veranderen als je een vreugdevol, vervullend leven wilt hebben.

Met andere woorden, voor de spiegel is er geen schuilplaats. Voor de spiegel vangen we een intieme (en soms pijnlijke) glimp op van de relatie die we met onszelf hebben.

Spiegelwerk kan ons aanvankelijk ongemakkelijk doen voelen omdat het onze innerlijke criticus in het volle daglicht blootstelt. Plots komt alles wat we over onszelf voelen, waarvan we ons misschien niet bewust zijn, aan de oppervlakte. En als je geen medelevende relatie met jezelf hebt ontwikkeld, ben je misschien geneigd om al het onheil te geloven dat door je innerlijke criticus wordt toegefluisterd.


Spiegelwerk en opnieuw verbinding maken met het innerlijke kind

Een andere reden waarom spiegelwerk ons ongemakkelijk kan maken, is dat het kwetsbare delen van ons innerlijk blootlegt. Met name spiegelwerk kan ons oog in oog brengen met het kind in ons.

We hebben allemaal een innerlijk kind - het is een van de vele archetypen (of vormen van energie) waaruit onze persoonlijkheidsstructuren bestaan.

Als je in de spiegel kijkt, is het niet ongebruikelijk dat golven van verdriet over je heen komen. Ik weet dat wanneer ik deze moedeloosheid had ervaren, dat het van mijn innerlijke kind kwam dat om mijn aandacht smeekte.

Maar hoewel in de spiegel kijken soms verontrustend kan zijn, wijzen deze gevoelens op dieper werk dat gaande is. Gewoon naar jezelf staren in de spiegel en je innerlijke kind troosten kan een enorm genezende praktijk zijn en een vorm van innerlijk kindwerk. Hoe emotioneler je je voelt, hoe meer emotionele zuivering en transformatie er plaatsvindt.


Spiegelwerk als een portaal naar je ziel

De ogen zijn de spiegels voor de ziel, zoals het oude gezegde luidt, en spiegelwerk geeft je directe toegang tot dat diepere deel van jezelf. Maar eerst moet het innerlijke werk gebeuren.

Verbinding maken met je Ziel gebeurt niet altijd onmiddellijk tijdens spiegelwerk - hoewel het wel kan. Meestal zul je door je onzekerheden en zelfwrok heen moeten werken door zelfliefde te beoefenen voordat je kunt voelen en waarnemen dat je diepere innerlijke aanwezigheid naar boven komt.

Maar hoe weet je dat je weer verbinding maakt met je ziel?

Ik kan die vraag niet voor iedereen beantwoorden. Maar voor mij komt de aanwezigheid van mijn ziel naar voren wanneer mijn gezicht zachter wordt, mijn ogen warmer en meer medelevend worden, een lichte glimlach op mijn gezicht komt en een lichtere vorm van energie mijn lichaam vult. Het gevoel naar binnen getrokken te worden is ook een voorbeeld.

Hoe magisch of mystiek het ook mag klinken, het gebruik van spiegelwerk als poort naar je ziel is eigenlijk heel natuurlijk. Er is niets vreemds aan - het voelt alsof je naar huis terugkeert naar het meest ware, meest complete en wijste deel van jezelf.


Spiegelwerk oefenen

Er zijn geen officiële methoden om spiegelwerk te doen - hoewel je de 21-daagse praktijk kunt proberen die door Louise Hay in haar boek is ontwikkeld.

Persoonlijk pas ik spiegelwerk het liefst af op mezelf en mijn eigen behoeften. Hier zijn enkele van de fundamentele principes van spiegelwerk die je in gedachten zou kunnen houden als je je eigen beoefening wilt creëren:

Met dat gezegd hebbende, is hier een eenvoudige stapsgewijze handleiding om werk te spiegelen dat je kunt gebruiken en aanpassen aan je eigen behoeften:


1. Toewijden

Spiegelwerk zorgt voor de diepste veranderingen wanneer het consequent gedurende een lange periode wordt gedaan. Ik raad aan om er minimaal vijf minuten per dag aan te besteden, waarbij tien minuten of meer ideaal is.


2. Denk aan het beste moment van de dag

Spiegelwerk is flexibel en kan gedaan worden wanneer je maar wil. De meeste mensen doen graag 's ochtends vroeg en 's avonds laat spiegelwerk voordat ze naar bed gaan. Je kunt ook overdag spiegelwerk doen terwijl je langs spiegels loopt. Als er geen spiegels op je werkplek zijn, kun je altijd de selfie-optie op je telefoon gebruiken (waarbij je de camera naar jezelf toe draait). Je kunt een privéplek, zoals in een badkamer, vinden om deze oefening op het werk te doen.


3. Kies of creëer je eigen affirmaties

Waarom zou je affirmaties gebruiken, denk je misschien nu? Affirmaties gaan de negatieve zelfbespreking tegen die door ons hoofd gaat - ze helpen ook om onze geest te herprogrammeren. Als we affirmaties gebruiken, bevestigen we iets wat we leuk vinden aan onszelf of iets positiefs dat we onszelf willen geven.

Misschien wil je spontaan je eigen affirmatie creëren op basis van hoe je je voelt als je in de spiegel kijkt. Als je je op dat moment bijvoorbeeld lelijk voelt, kun je tegen jezelf zeggen: 'Ik heb een prachtig hart en ziel' of wat voor jou het meest authentiek aanvoelt. Als je je ongemakkelijk voelt in je eigen aanwezigheid, kun je bevestigen: "Het is oké om je ongemakkelijk te voelen, ik accepteer mezelf zoals ik ben".

Je kunt uit onderstaande lijst met affirmaties kiezen en experimenteren met het gebruik van één affirmatie per dag (of één voor een week). Hier zijn enkele voorbeelden:

Er zijn duizenden en duizenden affirmaties, dus dit is maar een kleine 'voorbeeld'.

Een opmerking over affirmaties: Als je je eigen affirmaties creëert, zorg er dan voor dat je ze op een positieve manier formuleert. Veel beoefenaars die met affirmaties werken (zoals degenen die NLP bestuderen) beweren dat het onderbewustzijn de negatieven niet begrijpt en elke negatief geformuleerde affirmatie in omgekeerde volgorde zal vertalen. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen: "Ik ben niet waardeloos, ik ben het waard", zeg dan: "Ik ben het waard." Of in plaats van te zeggen: "Ik zal niet gemeen tegen mezelf zijn", zeg: "Ik behandel mezelf met vriendelijkheid."

Het punt van affirmaties is ook niet om te bedekken hoe je je voelt. Als je echt niet tegen jezelf in de spiegel kunt zeggen: "Ik hou van jou", doe dat dan niet! Het gaat er niet om onoprecht te zijn, het doel is om jezelf oprechte liefde te bieden. Als een bevestiging als 'Ik hou van je en accepteer je' te moeilijk aanvoelt, concentreer je dan op een mildere bevestiging zoals 'Ik leer je lief te hebben en te accepteren' of 'Ik wil meer van je houden en accepteren'.


4. Herhaal je affirmatie (met gevoel)

Herhaal je bevestiging minstens tien keer voor jezelf, hardop of in je hoofd. Louise Hay beveelt minstens 100 keer aan - maar dat kan in eerste instantie overweldigend lijken. Zeker, hoe meer je je bevestiging met oprechtheid herhaalt, hoe groter de impact zal zijn. Probeer dus een realistisch getal in te stellen en houd je eraan. Je kunt het aantal keren dat je je affirmatie uitspreekt altijd verhogen terwijl je in de spiegel kijkt naarmate je vordert in je oefening.

Als je je bevestiging uitspreekt, is het belangrijk om jezelf rechtstreeks in de ogen te kijken. Misschien wil je ook je eigen naam gebruiken, omdat dit een krachtig bericht naar je onderbewustzijn stuurt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik waardeer hoe zorgzaam je bent [vul hier je naam in]", "Ik hou van je [vul hier je naam in]".


5. Omarm alle emoties die opkomen

Het is normaal en oké om boos te zijn. Als je de behoefte voelt om te huilen, laat jezelf dan - je laat oude manieren van zijn los, en dat is krachtig werk! Misschien wil je jezelf ook een knuffel geven, wat ook heerlijk therapeutisch is. Het is waarschijnlijk dat je je op een bepaald moment emotioneel kunt voelen en dat komt doordat de oude, bevroren pijn in je die zich door de jaren heen heeft opgebouwd, naar de oppervlakte borrelt.

Soms zijn de emoties die we voelen tijdens spiegelwerk al van kinds af aan, vooral als ze intens zijn. Als dit het geval is, troost dan je innerlijke kind door het in je te erkennen terwijl je naar de spiegel kijkt. Misschien wil je woorden zeggen als: "Het is oké, ik zie je, ik begrijp het", "Ik ben er voor jou", "Ik vind het geweldig hoe dapper je bent, kleine [naam invoegen]", enz.

Een opmerking over mannen die spiegelwerk doen: het voelen en uiten van emoties zal voor mannen waarschijnlijk moeilijker zijn dan voor vrouwen. Waarom? Mannen zijn geconditioneerd om stoïcijns te zien als een ware maatstaf voor mannelijkheid - maar de waarheid is dat 'stoïcijn' gewoon een ander woord is voor emotioneel verstoord en onderdrukt. Er is niets moedigs aan het vermijden van emoties. Als je een man bent, heb je tijdens deze fase van het werk extra geruststelling en mededogen nodig. Houd een paar diepe affirmaties bij de hand en de bereidheid om je emotionele openheid als ware kracht te zien.


6. Noteer je ontdekkingen

Het is belangrijk om tijdens je spiegelwerk een dagboek bij te houden. Je hoeft geen lange alinea's over je ervaringen te schrijven als dat je niet uitkomt - schrijf gewoon een zin of twee. Noteer hoe je je voelt (zelfs als dat betekent dat je moet uitdrukken hoe dom je je voelt) en wat er naar boven kwam. Je hoeft niet elke dag een spiegelwerkdagboek bij te houden, maar zorg ervoor dat je alle opmerkelijke ervaringen die je hebt gehad opschrijft. Alle nieuwe emoties, gedachten, ontdekkingen of doorbraken moeten worden geregistreerd. Door een dagboek bij te houden, kun je je evolutie en vooruitgang volgen.


Spiegelwerk is bedrieglijk eenvoudig maar enorm empowerment. Er kan zoveel genezingswerk worden gedaan door simpelweg naar jezelf in de spiegel te kijken en zelfminnende affirmaties te uiten.

Een van de meest verbazingwekkende nevenvoordelen van spiegelwerk is hoe het je relaties beïnvloedt. Door meer van jezelf te leren houden, wordt het leven harmonieuzer en kunnen je verbindingen met anderen aanzienlijk verbeteren. Het is waar dat liefde voor jezelf gelijk staat aan liefde voor anderen.

Probeer zelf spiegelwerk!Anderen keken ook naar:

Spirituele Thema's


Spiegelen

Hoe wordt onze schaduwkant gevormd

Quote van de dag

Spiritueel Ontwaken

Eigenwaarde ontwikkelen

Trek eens een Tarot dagkaart

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op:

Spiegelwerk oefenen - Spiegelwerk als een portaal naar je ziel

Spiegelwerk, kom in contact met het innerlijke zelf

Spiegelwerk is vreemd confronterend, ontegensprekelijk intimiderend, een beetje gênant… maar ook diep helend.

Van alle innerlijke werkpraktijken die ons in de 21e eeuw ter beschikking staan, is spiegelwerk één van de eenvoudigste en krachtigste.

Nee, je hoeft niet naar buiten te gaan om geld uit te geven aan heel veel spirituele of zelfhulpmiddelen (godzijdank) - alles wat je nodig hebt om spiegelwerk te doen is een spiegel - dat is alles! En we hebben er bijna allemaal al toegang toe.

Als je op zoek bent naar een nieuw psychologisch of spiritueel hulpmiddel om aan je repertoire toe te voegen, hoef je niet verder te zoeken dan je badkamerspiegel.


Spiegelwerk oefenen

Photo by Caroline Veronez on Unsplash (24-08-2023)Wat is spiegelwerk?

Spiegelwerk was een methode die oorspronkelijk werd ontwikkeld door inspirerende docent Louise Hay als een manier om in contact te komen met het innerlijke zelf. Het primaire doel van spiegelwerk is om zelfliefde, zelfzorg en een zinvollere relatie met anderen te ontwikkelen. Door gewoon elke dag een bepaalde tijd in de spiegel te kijken en zachtjes tegen jezelf te praten, kun je een meer medelevende en vergevingsgezinde band met jezelf creëren.

Ik voel me ongemakkelijk als ik voor de spiegel zit - waarom?

Ik heb een uitdaging voor jou:

Ga vijf minuten voor de spiegel in je huis zitten of staan. Staar gewoon naar jezelf en houd oogcontact. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Vertel me nu hoe je je voelt.

Als je net als de meeste mensen bent, zul je je ongemakkelijk voelen. Je kunt je ongemakkelijk, onrustig, beschaamd, emotioneel of andere gevoelens, zoals zelfhaat en kritiek, voelen.

Waarom gebeurt dit?

Zoals Louise Hay schrijft in haar boek spiegelwerk: De spiegel weerspiegelt de gevoelens die je over jezelf hebt. Het maakt je direct bewust waar je je verzet en waar je open en vloeiend bent. Het laat je duidelijk zien welke gedachten je nodig hebt om te veranderen als je een vreugdevol, vervullend leven wilt hebben.

Met andere woorden, voor de spiegel is er geen schuilplaats. Voor de spiegel vangen we een intieme (en soms pijnlijke) glimp op van de relatie die we met onszelf hebben.

Spiegelwerk kan ons aanvankelijk ongemakkelijk doen voelen omdat het onze innerlijke criticus in het volle daglicht blootstelt. Plots komt alles wat we over onszelf voelen, waarvan we ons misschien niet bewust zijn, aan de oppervlakte. En als je geen medelevende relatie met jezelf hebt ontwikkeld, ben je misschien geneigd om al het onheil te geloven dat door je innerlijke criticus wordt toegefluisterd.


Spiegelwerk en opnieuw verbinding maken met het innerlijke kind

Een andere reden waarom spiegelwerk ons ongemakkelijk kan maken, is dat het kwetsbare delen van ons innerlijk blootlegt. Met name spiegelwerk kan ons oog in oog brengen met het kind in ons.

We hebben allemaal een innerlijk kind - het is een van de vele archetypen (of vormen van energie) waaruit onze persoonlijkheidsstructuren bestaan.

Als je in de spiegel kijkt, is het niet ongebruikelijk dat golven van verdriet over je heen komen. Ik weet dat wanneer ik deze moedeloosheid had ervaren, dat het van mijn innerlijke kind kwam dat om mijn aandacht smeekte.

Maar hoewel in de spiegel kijken soms verontrustend kan zijn, wijzen deze gevoelens op dieper werk dat gaande is. Gewoon naar jezelf staren in de spiegel en je innerlijke kind troosten kan een enorm genezende praktijk zijn en een vorm van innerlijk kindwerk. Hoe emotioneler je je voelt, hoe meer emotionele zuivering en transformatie er plaatsvindt.


Spiegelwerk als een portaal naar je ziel

De ogen zijn de spiegels voor de ziel, zoals het oude gezegde luidt, en spiegelwerk geeft je directe toegang tot dat diepere deel van jezelf. Maar eerst moet het innerlijke werk gebeuren.

Verbinding maken met je Ziel gebeurt niet altijd onmiddellijk tijdens spiegelwerk - hoewel het wel kan. Meestal zul je door je onzekerheden en zelfwrok heen moeten werken door zelfliefde te beoefenen voordat je kunt voelen en waarnemen dat je diepere innerlijke aanwezigheid naar boven komt.

Maar hoe weet je dat je weer verbinding maakt met je ziel?

Ik kan die vraag niet voor iedereen beantwoorden. Maar voor mij komt de aanwezigheid van mijn ziel naar voren wanneer mijn gezicht zachter wordt, mijn ogen warmer en meer medelevend worden, een lichte glimlach op mijn gezicht komt en een lichtere vorm van energie mijn lichaam vult. Het gevoel naar binnen getrokken te worden is ook een voorbeeld.

Hoe magisch of mystiek het ook mag klinken, het gebruik van spiegelwerk als poort naar je ziel is eigenlijk heel natuurlijk. Er is niets vreemds aan - het voelt alsof je naar huis terugkeert naar het meest ware, meest complete en wijste deel van jezelf.


Spiegelwerk oefenen

Er zijn geen officiële methoden om spiegelwerk te doen - hoewel je de 21-daagse praktijk kunt proberen die door Louise Hay in haar boek is ontwikkeld.

Persoonlijk pas ik spiegelwerk het liefst af op mezelf en mijn eigen behoeften. Hier zijn enkele van de fundamentele principes van spiegelwerk die je in gedachten zou kunnen houden als je je eigen beoefening wilt creëren:

Met dat gezegd hebbende, is hier een eenvoudige stapsgewijze handleiding om werk te spiegelen dat je kunt gebruiken en aanpassen aan je eigen behoeften:


1. Toewijden

Spiegelwerk zorgt voor de diepste veranderingen wanneer het consequent gedurende een lange periode wordt gedaan. Ik raad aan om er minimaal vijf minuten per dag aan te besteden, waarbij tien minuten of meer ideaal is.


2. Denk aan het beste moment van de dag

Spiegelwerk is flexibel en kan gedaan worden wanneer je maar wil. De meeste mensen doen graag 's ochtends vroeg en 's avonds laat spiegelwerk voordat ze naar bed gaan. Je kunt ook overdag spiegelwerk doen terwijl je langs spiegels loopt. Als er geen spiegels op je werkplek zijn, kun je altijd de selfie-optie op je telefoon gebruiken (waarbij je de camera naar jezelf toe draait). Je kunt een privéplek, zoals in een badkamer, vinden om deze oefening op het werk te doen.


3. Kies of creëer je eigen affirmaties

Waarom zou je affirmaties gebruiken, denk je misschien nu? Affirmaties gaan de negatieve zelfbespreking tegen die door ons hoofd gaat - ze helpen ook om onze geest te herprogrammeren. Als we affirmaties gebruiken, bevestigen we iets wat we leuk vinden aan onszelf of iets positiefs dat we onszelf willen geven.

Misschien wil je spontaan je eigen affirmatie creëren op basis van hoe je je voelt als je in de spiegel kijkt. Als je je op dat moment bijvoorbeeld lelijk voelt, kun je tegen jezelf zeggen: 'Ik heb een prachtig hart en ziel' of wat voor jou het meest authentiek aanvoelt. Als je je ongemakkelijk voelt in je eigen aanwezigheid, kun je bevestigen: "Het is oké om je ongemakkelijk te voelen, ik accepteer mezelf zoals ik ben".

Je kunt uit onderstaande lijst met affirmaties kiezen en experimenteren met het gebruik van één affirmatie per dag (of één voor een week). Hier zijn enkele voorbeelden:

Er zijn duizenden en duizenden affirmaties, dus dit is maar een kleine 'voorbeeld'.

Een opmerking over affirmaties: Als je je eigen affirmaties creëert, zorg er dan voor dat je ze op een positieve manier formuleert. Veel beoefenaars die met affirmaties werken (zoals degenen die NLP bestuderen) beweren dat het onderbewustzijn de negatieven niet begrijpt en elke negatief geformuleerde affirmatie in omgekeerde volgorde zal vertalen. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen: "Ik ben niet waardeloos, ik ben het waard", zeg dan: "Ik ben het waard." Of in plaats van te zeggen: "Ik zal niet gemeen tegen mezelf zijn", zeg: "Ik behandel mezelf met vriendelijkheid."

Het punt van affirmaties is ook niet om te bedekken hoe je je voelt. Als je echt niet tegen jezelf in de spiegel kunt zeggen: "Ik hou van jou", doe dat dan niet! Het gaat er niet om onoprecht te zijn, het doel is om jezelf oprechte liefde te bieden. Als een bevestiging als 'Ik hou van je en accepteer je' te moeilijk aanvoelt, concentreer je dan op een mildere bevestiging zoals 'Ik leer je lief te hebben en te accepteren' of 'Ik wil meer van je houden en accepteren'.


4. Herhaal je affirmatie (met gevoel)

Herhaal je bevestiging minstens tien keer voor jezelf, hardop of in je hoofd. Louise Hay beveelt minstens 100 keer aan - maar dat kan in eerste instantie overweldigend lijken. Zeker, hoe meer je je bevestiging met oprechtheid herhaalt, hoe groter de impact zal zijn. Probeer dus een realistisch getal in te stellen en houd je eraan. Je kunt het aantal keren dat je je affirmatie uitspreekt altijd verhogen terwijl je in de spiegel kijkt naarmate je vordert in je oefening.

Als je je bevestiging uitspreekt, is het belangrijk om jezelf rechtstreeks in de ogen te kijken. Misschien wil je ook je eigen naam gebruiken, omdat dit een krachtig bericht naar je onderbewustzijn stuurt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik waardeer hoe zorgzaam je bent [vul hier je naam in]", "Ik hou van je [vul hier je naam in]".


5. Omarm alle emoties die opkomen

Het is normaal en oké om boos te zijn. Als je de behoefte voelt om te huilen, laat jezelf dan - je laat oude manieren van zijn los, en dat is krachtig werk! Misschien wil je jezelf ook een knuffel geven, wat ook heerlijk therapeutisch is. Het is waarschijnlijk dat je je op een bepaald moment emotioneel kunt voelen en dat komt doordat de oude, bevroren pijn in je die zich door de jaren heen heeft opgebouwd, naar de oppervlakte borrelt.

Soms zijn de emoties die we voelen tijdens spiegelwerk al van kinds af aan, vooral als ze intens zijn. Als dit het geval is, troost dan je innerlijke kind door het in je te erkennen terwijl je naar de spiegel kijkt. Misschien wil je woorden zeggen als: "Het is oké, ik zie je, ik begrijp het", "Ik ben er voor jou", "Ik vind het geweldig hoe dapper je bent, kleine [naam invoegen]", enz.

Een opmerking over mannen die spiegelwerk doen: het voelen en uiten van emoties zal voor mannen waarschijnlijk moeilijker zijn dan voor vrouwen. Waarom? Mannen zijn geconditioneerd om stoïcijns te zien als een ware maatstaf voor mannelijkheid - maar de waarheid is dat 'stoïcijn' gewoon een ander woord is voor emotioneel verstoord en onderdrukt. Er is niets moedigs aan het vermijden van emoties. Als je een man bent, heb je tijdens deze fase van het werk extra geruststelling en mededogen nodig. Houd een paar diepe affirmaties bij de hand en de bereidheid om je emotionele openheid als ware kracht te zien.


6. Noteer je ontdekkingen

Het is belangrijk om tijdens je spiegelwerk een dagboek bij te houden. Je hoeft geen lange alinea's over je ervaringen te schrijven als dat je niet uitkomt - schrijf gewoon een zin of twee. Noteer hoe je je voelt (zelfs als dat betekent dat je moet uitdrukken hoe dom je je voelt) en wat er naar boven kwam. Je hoeft niet elke dag een spiegelwerkdagboek bij te houden, maar zorg ervoor dat je alle opmerkelijke ervaringen die je hebt gehad opschrijft. Alle nieuwe emoties, gedachten, ontdekkingen of doorbraken moeten worden geregistreerd. Door een dagboek bij te houden, kun je je evolutie en vooruitgang volgen.


Spiegelwerk is bedrieglijk eenvoudig maar enorm empowerment. Er kan zoveel genezingswerk worden gedaan door simpelweg naar jezelf in de spiegel te kijken en zelfminnende affirmaties te uiten.

Een van de meest verbazingwekkende nevenvoordelen van spiegelwerk is hoe het je relaties beïnvloedt. Door meer van jezelf te leren houden, wordt het leven harmonieuzer en kunnen je verbindingen met anderen aanzienlijk verbeteren. Het is waar dat liefde voor jezelf gelijk staat aan liefde voor anderen.

Probeer zelf spiegelwerk!Anderen keken ook naar:

Spirituele Thema's


Spiegelen

Hoe wordt onze schaduwkant gevormd

Quote van de dag

Negativiteit loslaten

Bewustzijn - Onderbewustzijn - Hoger bewustzijn

Trek eens een Zigeuner dagkaart

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op:

Spiegelwerk oefenen - Spiegelwerk als een portaal naar je ziel

Spiegelwerk, kom in contact met het innerlijke zelf

Spiegelwerk is vreemd confronterend, ontegensprekelijk intimiderend, een beetje gênant… maar ook diep helend.

Van alle innerlijke werkpraktijken die ons in de 21e eeuw ter beschikking staan, is spiegelwerk één van de eenvoudigste en krachtigste.

Nee, je hoeft niet naar buiten te gaan om geld uit te geven aan heel veel spirituele of zelfhulpmiddelen (godzijdank) - alles wat je nodig hebt om spiegelwerk te doen is een spiegel - dat is alles! En we hebben er bijna allemaal al toegang toe.

Als je op zoek bent naar een nieuw psychologisch of spiritueel hulpmiddel om aan je repertoire toe te voegen, hoef je niet verder te zoeken dan je badkamerspiegel.


Spiegelwerk oefenen

Photo by Caroline Veronez on Unsplash (24-08-2023)Wat is spiegelwerk?

Spiegelwerk was een methode die oorspronkelijk werd ontwikkeld door inspirerende docent Louise Hay als een manier om in contact te komen met het innerlijke zelf. Het primaire doel van spiegelwerk is om zelfliefde, zelfzorg en een zinvollere relatie met anderen te ontwikkelen. Door gewoon elke dag een bepaalde tijd in de spiegel te kijken en zachtjes tegen jezelf te praten, kun je een meer medelevende en vergevingsgezinde band met jezelf creëren.

Ik voel me ongemakkelijk als ik voor de spiegel zit - waarom?

Ik heb een uitdaging voor jou:

Ga vijf minuten voor de spiegel in je huis zitten of staan. Staar gewoon naar jezelf en houd oogcontact. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Vertel me nu hoe je je voelt.

Als je net als de meeste mensen bent, zul je je ongemakkelijk voelen. Je kunt je ongemakkelijk, onrustig, beschaamd, emotioneel of andere gevoelens, zoals zelfhaat en kritiek, voelen.

Waarom gebeurt dit?

Zoals Louise Hay schrijft in haar boek spiegelwerk: De spiegel weerspiegelt de gevoelens die je over jezelf hebt. Het maakt je direct bewust waar je je verzet en waar je open en vloeiend bent. Het laat je duidelijk zien welke gedachten je nodig hebt om te veranderen als je een vreugdevol, vervullend leven wilt hebben.

Met andere woorden, voor de spiegel is er geen schuilplaats. Voor de spiegel vangen we een intieme (en soms pijnlijke) glimp op van de relatie die we met onszelf hebben.

Spiegelwerk kan ons aanvankelijk ongemakkelijk doen voelen omdat het onze innerlijke criticus in het volle daglicht blootstelt. Plots komt alles wat we over onszelf voelen, waarvan we ons misschien niet bewust zijn, aan de oppervlakte. En als je geen medelevende relatie met jezelf hebt ontwikkeld, ben je misschien geneigd om al het onheil te geloven dat door je innerlijke criticus wordt toegefluisterd.


Spiegelwerk en opnieuw verbinding maken met het innerlijke kind

Een andere reden waarom spiegelwerk ons ongemakkelijk kan maken, is dat het kwetsbare delen van ons innerlijk blootlegt. Met name spiegelwerk kan ons oog in oog brengen met het kind in ons.

We hebben allemaal een innerlijk kind - het is een van de vele archetypen (of vormen van energie) waaruit onze persoonlijkheidsstructuren bestaan.

Als je in de spiegel kijkt, is het niet ongebruikelijk dat golven van verdriet over je heen komen. Ik weet dat wanneer ik deze moedeloosheid had ervaren, dat het van mijn innerlijke kind kwam dat om mijn aandacht smeekte.

Maar hoewel in de spiegel kijken soms verontrustend kan zijn, wijzen deze gevoelens op dieper werk dat gaande is. Gewoon naar jezelf staren in de spiegel en je innerlijke kind troosten kan een enorm genezende praktijk zijn en een vorm van innerlijk kindwerk. Hoe emotioneler je je voelt, hoe meer emotionele zuivering en transformatie er plaatsvindt.


Spiegelwerk als een portaal naar je ziel

De ogen zijn de spiegels voor de ziel, zoals het oude gezegde luidt, en spiegelwerk geeft je directe toegang tot dat diepere deel van jezelf. Maar eerst moet het innerlijke werk gebeuren.

Verbinding maken met je Ziel gebeurt niet altijd onmiddellijk tijdens spiegelwerk - hoewel het wel kan. Meestal zul je door je onzekerheden en zelfwrok heen moeten werken door zelfliefde te beoefenen voordat je kunt voelen en waarnemen dat je diepere innerlijke aanwezigheid naar boven komt.

Maar hoe weet je dat je weer verbinding maakt met je ziel?

Ik kan die vraag niet voor iedereen beantwoorden. Maar voor mij komt de aanwezigheid van mijn ziel naar voren wanneer mijn gezicht zachter wordt, mijn ogen warmer en meer medelevend worden, een lichte glimlach op mijn gezicht komt en een lichtere vorm van energie mijn lichaam vult. Het gevoel naar binnen getrokken te worden is ook een voorbeeld.

Hoe magisch of mystiek het ook mag klinken, het gebruik van spiegelwerk als poort naar je ziel is eigenlijk heel natuurlijk. Er is niets vreemds aan - het voelt alsof je naar huis terugkeert naar het meest ware, meest complete en wijste deel van jezelf.


Spiegelwerk oefenen

Er zijn geen officiële methoden om spiegelwerk te doen - hoewel je de 21-daagse praktijk kunt proberen die door Louise Hay in haar boek is ontwikkeld.

Persoonlijk pas ik spiegelwerk het liefst af op mezelf en mijn eigen behoeften. Hier zijn enkele van de fundamentele principes van spiegelwerk die je in gedachten zou kunnen houden als je je eigen beoefening wilt creëren:

Met dat gezegd hebbende, is hier een eenvoudige stapsgewijze handleiding om werk te spiegelen dat je kunt gebruiken en aanpassen aan je eigen behoeften:


1. Toewijden

Spiegelwerk zorgt voor de diepste veranderingen wanneer het consequent gedurende een lange periode wordt gedaan. Ik raad aan om er minimaal vijf minuten per dag aan te besteden, waarbij tien minuten of meer ideaal is.


2. Denk aan het beste moment van de dag

Spiegelwerk is flexibel en kan gedaan worden wanneer je maar wil. De meeste mensen doen graag 's ochtends vroeg en 's avonds laat spiegelwerk voordat ze naar bed gaan. Je kunt ook overdag spiegelwerk doen terwijl je langs spiegels loopt. Als er geen spiegels op je werkplek zijn, kun je altijd de selfie-optie op je telefoon gebruiken (waarbij je de camera naar jezelf toe draait). Je kunt een privéplek, zoals in een badkamer, vinden om deze oefening op het werk te doen.


3. Kies of creëer je eigen affirmaties

Waarom zou je affirmaties gebruiken, denk je misschien nu? Affirmaties gaan de negatieve zelfbespreking tegen die door ons hoofd gaat - ze helpen ook om onze geest te herprogrammeren. Als we affirmaties gebruiken, bevestigen we iets wat we leuk vinden aan onszelf of iets positiefs dat we onszelf willen geven.

Misschien wil je spontaan je eigen affirmatie creëren op basis van hoe je je voelt als je in de spiegel kijkt. Als je je op dat moment bijvoorbeeld lelijk voelt, kun je tegen jezelf zeggen: 'Ik heb een prachtig hart en ziel' of wat voor jou het meest authentiek aanvoelt. Als je je ongemakkelijk voelt in je eigen aanwezigheid, kun je bevestigen: "Het is oké om je ongemakkelijk te voelen, ik accepteer mezelf zoals ik ben".

Je kunt uit onderstaande lijst met affirmaties kiezen en experimenteren met het gebruik van één affirmatie per dag (of één voor een week). Hier zijn enkele voorbeelden:

Er zijn duizenden en duizenden affirmaties, dus dit is maar een kleine 'voorbeeld'.

Een opmerking over affirmaties: Als je je eigen affirmaties creëert, zorg er dan voor dat je ze op een positieve manier formuleert. Veel beoefenaars die met affirmaties werken (zoals degenen die NLP bestuderen) beweren dat het onderbewustzijn de negatieven niet begrijpt en elke negatief geformuleerde affirmatie in omgekeerde volgorde zal vertalen. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen: "Ik ben niet waardeloos, ik ben het waard", zeg dan: "Ik ben het waard." Of in plaats van te zeggen: "Ik zal niet gemeen tegen mezelf zijn", zeg: "Ik behandel mezelf met vriendelijkheid."

Het punt van affirmaties is ook niet om te bedekken hoe je je voelt. Als je echt niet tegen jezelf in de spiegel kunt zeggen: "Ik hou van jou", doe dat dan niet! Het gaat er niet om onoprecht te zijn, het doel is om jezelf oprechte liefde te bieden. Als een bevestiging als 'Ik hou van je en accepteer je' te moeilijk aanvoelt, concentreer je dan op een mildere bevestiging zoals 'Ik leer je lief te hebben en te accepteren' of 'Ik wil meer van je houden en accepteren'.


4. Herhaal je affirmatie (met gevoel)

Herhaal je bevestiging minstens tien keer voor jezelf, hardop of in je hoofd. Louise Hay beveelt minstens 100 keer aan - maar dat kan in eerste instantie overweldigend lijken. Zeker, hoe meer je je bevestiging met oprechtheid herhaalt, hoe groter de impact zal zijn. Probeer dus een realistisch getal in te stellen en houd je eraan. Je kunt het aantal keren dat je je affirmatie uitspreekt altijd verhogen terwijl je in de spiegel kijkt naarmate je vordert in je oefening.

Als je je bevestiging uitspreekt, is het belangrijk om jezelf rechtstreeks in de ogen te kijken. Misschien wil je ook je eigen naam gebruiken, omdat dit een krachtig bericht naar je onderbewustzijn stuurt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik waardeer hoe zorgzaam je bent [vul hier je naam in]", "Ik hou van je [vul hier je naam in]".


5. Omarm alle emoties die opkomen

Het is normaal en oké om boos te zijn. Als je de behoefte voelt om te huilen, laat jezelf dan - je laat oude manieren van zijn los, en dat is krachtig werk! Misschien wil je jezelf ook een knuffel geven, wat ook heerlijk therapeutisch is. Het is waarschijnlijk dat je je op een bepaald moment emotioneel kunt voelen en dat komt doordat de oude, bevroren pijn in je die zich door de jaren heen heeft opgebouwd, naar de oppervlakte borrelt.

Soms zijn de emoties die we voelen tijdens spiegelwerk al van kinds af aan, vooral als ze intens zijn. Als dit het geval is, troost dan je innerlijke kind door het in je te erkennen terwijl je naar de spiegel kijkt. Misschien wil je woorden zeggen als: "Het is oké, ik zie je, ik begrijp het", "Ik ben er voor jou", "Ik vind het geweldig hoe dapper je bent, kleine [naam invoegen]", enz.

Een opmerking over mannen die spiegelwerk doen: het voelen en uiten van emoties zal voor mannen waarschijnlijk moeilijker zijn dan voor vrouwen. Waarom? Mannen zijn geconditioneerd om stoïcijns te zien als een ware maatstaf voor mannelijkheid - maar de waarheid is dat 'stoïcijn' gewoon een ander woord is voor emotioneel verstoord en onderdrukt. Er is niets moedigs aan het vermijden van emoties. Als je een man bent, heb je tijdens deze fase van het werk extra geruststelling en mededogen nodig. Houd een paar diepe affirmaties bij de hand en de bereidheid om je emotionele openheid als ware kracht te zien.


6. Noteer je ontdekkingen

Het is belangrijk om tijdens je spiegelwerk een dagboek bij te houden. Je hoeft geen lange alinea's over je ervaringen te schrijven als dat je niet uitkomt - schrijf gewoon een zin of twee. Noteer hoe je je voelt (zelfs als dat betekent dat je moet uitdrukken hoe dom je je voelt) en wat er naar boven kwam. Je hoeft niet elke dag een spiegelwerkdagboek bij te houden, maar zorg ervoor dat je alle opmerkelijke ervaringen die je hebt gehad opschrijft. Alle nieuwe emoties, gedachten, ontdekkingen of doorbraken moeten worden geregistreerd. Door een dagboek bij te houden, kun je je evolutie en vooruitgang volgen.


Spiegelwerk is bedrieglijk eenvoudig maar enorm empowerment. Er kan zoveel genezingswerk worden gedaan door simpelweg naar jezelf in de spiegel te kijken en zelfminnende affirmaties te uiten.

Een van de meest verbazingwekkende nevenvoordelen van spiegelwerk is hoe het je relaties beïnvloedt. Door meer van jezelf te leren houden, wordt het leven harmonieuzer en kunnen je verbindingen met anderen aanzienlijk verbeteren. Het is waar dat liefde voor jezelf gelijk staat aan liefde voor anderen.

Probeer zelf spiegelwerk!Anderen keken ook naar:

Spirituele Thema's


Spiegelen

Hoe wordt onze schaduwkant gevormd

Quote van de dag

Uw advertentie hier

Eigenwaarde

Trek eens een Chakra dagkaart

Wat voorspellen de sterren vandaag in je horoscoop? Daghoroscoop

Betreed de mysterieuze en fascinerende wereld van dromen

Dezelfde getallen zien 1111


Deel ons op: